Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateNou Sit Arheologic Descoperit la Chintelnic - Fragmentele Ceramice Preistorice Dezvăluie Tainele...

Nou Sit Arheologic Descoperit la Chintelnic – Fragmentele Ceramice Preistorice Dezvăluie Tainele Vechilor Culturi

Nou Sit Arheologic Descoperit la Chintelnic – Fragmentele Ceramice Preistorice Dezvăluie Tainele Vechilor Culturi

În timpul unor cercetări de teren la marginea localității Chintelnic, s-a făcut o descoperire deosebită: un nou sit arheologic a fost identificat. Această găsire remarcabilă aduce cu ea o bogăție de informații despre trecutul îndepărtat al regiunii, ilustrat de numeroasele fragmente ceramice preistorice descoperite.

De-a lungul cercetărilor de teren desfășurate în cadrul proiectului de investiții “Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud CL5”, la marginea localității Chintelnic din comuna Șieu-Măgheruș, a fost găsit acest sit arheologic. Localizat în zona Lughere, la hotarul cu Cristur-Șieu, situl se întinde pe circa 1,5 hectare și adăpostește o gamă variată de artefacte precum fragmente de râșniță și chirphic.

Specialiștii au confirmat că aceste artefacte provin de la o așezare din epoci străvechi, estimând că aceasta datează din epoca bronzului târziu și până în perioada culturii Hallstatt a epocii fierului. Descoperirile arheologice sunt de o importanță deosebită, oferind o perspectivă fascinantă asupra modului de viață și a culturii materiale a strămoșilor noștri.

În viitor, se preconizează că acest sit arheologic va fi inclus în Repertoriul Arheologic Național și vor fi efectuate publicații specifice pentru a evidenția importanța sa în cadrul patrimoniului cultural al României.

Descoperirea acestui nou sit arheologic din Chintelnic aduce lumină asupra istoriei vechi a regiunii și demonstrează impactul profund pe care aceste culturi antice l-au avut asupra evoluției noastre ca societate. Aceste fragmente ceramice preistorice nu sunt doar obiecte vechi, ci mărturii emoționante ale trecutului nostru colectiv.

Dacă ți-a plăcut articolul, citește și descoperiri arheologice.

TAGS: descoperiri arheologice
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General