Nordul Greciei, în pragul unei crize de apă: fermierii sunt îngrijorați!
O zi de ianuarie călduță, nu mai e ceva comun, iar Dimitris se uită la ogorul său, așa cum au făcut și bunicii lui, dar uite că acum are o grijă, apă s-ar putea să nu mai aibă. În câmpia asta din Evros, apa vine din Bulgarie, într-un pact vechi, un fel de moștenire din al doilea război mondial pe care nimeni nu prea o mai bagă în seamă, și care s-a dus la plimbare vara trecută, dar acum, un haos, și nu se știe când se va reconfirma, dacă se va reconfirma.
Acel acord de altă dată, Bulgaria trimitea, ce să vezi, 186 de milioane de metri cubi de apă din acele lacuri de acumulare pe Arda, dar acum totul e în aer, adică, nevoile câmpiei Evros sunt mari, și nu e vorba doar de cantitate, căci e sărăcie măi frate, iar statul nu vede, nu a investit, e complicat, iar apa era livrată din mai până în septembrie – acea perioadă crucială pentru agricultori. Cu toate astea, negocierile cu guvernul de la Sofia sunt încete și din cauza că acolo e o criză politică, care știm cu toții că durează.
Situația asta e mai serioasă decât pare, că apa e vitală dar și fragilă, iar în sudul Europei schimbările climatice lovesc destul de tare, făcând verile și mai toride, și ploile din păcate tot mai rare, cum să fie, te întrebi? Grecia, cu toată istoria sa, anul trecut a bătut recorduri, cea mai caldă iarnă și vară din toate timpurile, și fermierii nu știu ce să mai facă, desigur că aș vrea un răspuns satisfăcător, dar cine poate să-l ofere?
nordul greciei
acordul apa bulgaria
criza politica
schimbari climatice
fermierii eleni