Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Proteste în Bașkortostan: Mii de oameni cer eliberarea activistului Fayil Alsynov

Vineri, sute de oameni au ieșit în stradă în capitala republicii ruse Bașkortostan, Ufa, pentru a protesta împotriva încarcerării cunoscutului activist Fayil Alsynov. Aproximativ 1.500 de protestatari s-au adunat în Piața Salawat Yulayev, scandând, dansând și cerând eliberarea activistului care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru “incitare la ură interetnică”, conform publicației The Moscow Times.


Manifestanții au trebuit să facă față unui puternic dispozitiv de securitate, autoritățile încercuind zona și avertizându-i pe cei prezenți că vor fi arestați pentru organizarea unui eveniment neautorizat. Cu toate acestea, protestatarii și-au continuat manifestația pașnică, cerând justiție și eliberarea lui Alsynov.


Rapoartele prezentate de presa independentă menționează că cel puțin 10 persoane au fost deja arestate înainte ca mitingul să se încheie. Două dosare penale au fost deschise de către Ministerul de Interne din Bașkortostan în legătură cu protestele organizate săptămâna aceasta în orașul Baimak, locul unde Alsynov a fost condamnat la închisoare.


Autoritățile au emis avertismente, afirmând că protestatarii riscau pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru “organizarea și participarea la tulburări în masă” sau de până la 10 ani pentru “violență împotriva unui oficial guvernamental”. În ciuda acestor amenințări, oamenii au rămas hotărâți să își facă auzită vocea și să lupte pentru drepturile și libertatea lui Fayil Alsynov.


Într-un caz anterior, un tribunal din Ufa a decis să încarcereze șase protestatari pentru 10-13 zile sub acuzația de încălcare a regulilor de protest. Vineri, au mai fost închiși încă nouă manifestanți pentru acuzații similare, escaladând și mai mult tensiunile în regiune.


Fayil Alsynov, în vârstă de 37 de ani, este un activist de lungă durată, implicat în apărarea suveranității regiunii și a drepturilor politice și lingvistice ale popoarelor indigene bașkir. A fost președinte al organizației naționale bașkire Bashqort și a fost membru al mai multor organizații și mișcări naționale bașkire. În 2020, guvernul rus a declarat ilegală organizația națională bașkiră. Activistul a fost găsit vinovat de “incitare la ură etnică” în urma unui discurs susținut în limba bașkiră, în care se exprima în defavoarea lucrătorilor migranți.


Alsynov neagă acuzațiile și afirmă că declarațiile sale au fost traduse greșit din limba sa maternă în limba rusă. El susține că este victima unei campanii de represiune politică și este tratat nedrept de către autorități.


Protestele din Bașkortostan continuă și societatea civilă se solidarizează în sprijinul lui Fayil Alsynov și a altor activiști a căror voce a fost tăcută de guvernul rus. Lupta pentru drepturile și libertățile fundamentale rămâne intensă, iar speranțele pentru o schimbare în regiune cresc pe zi ce trece.


TAGS: Bașkortostan, Fayil Alsynov, proteste, mișcare civică, drepturi și libertăți, activism, mișcări naționale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments