Monday, July 22, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Grupul Salvați Copiii România a luat decizia de a deschide grădinițe estivale și programe de educație remedială pentru a veni în sprijinul copiilor defavorizați, inclusiv din județele Caraș-Severin și Timiș. Aceasta este a 27-a oară consecutivă când organizația lansează aceste initiative menite să ofere oportunități educaționale în perioada estivală. Peste 1.500 de copii vor beneficia de aceste programe, inclusiv 363 de preșcolari și 1.200 de elevi din diverse regiuni ale țării.

Informatiile furnizate arată că, în anul școlar precedent, mai puțin de 75% dintre copiii preșcolari erau înscriși în unitățile de învățământ preșcolar, ceea ce reprezintă o cifră sub media europeană de 93,1%. Salvați Copiii subliniază că absența de la școală afectează un număr din ce în ce mai mare de copii din România, cu aproape 16% dintre elevii de gimnaziu și peste 25% dintre cei de liceu aflați în afara sistemului de învățământ. De asemenea, procentul tinerilor cu o educație limitată sau care au abandonat școala rămâne preocupant de ridicat, înregistrându-se un nivel maxim în ultimii 6 ani.

„Accesul la educație timpurie reprezintă o componentă esențială pentru asigurarea unui viitor prosper al copiilor. Efectele negative ale sărăciei asupra creșterii și dezvoltării acestora pot avea consecințe devastatoare pe termen lung, atât la nivel individual, cât și la nivel societal,” a afirmat Gabriela Alexandrescu, președinta organizației Salvați Copiii România.

Studiile recente indică faptul că peste jumătate dintre familiile care beneficiază de programele Salvați Copiii România au venituri sub pragul de 400 de lei pe membru de familie. Datele relevă că 32,48% dintre aceste familii trăiesc cu venituri sub 600 de lei pe membru, în timp ce doar 15,9% dispun de resurse financiare ce depășesc 600 de lei per membru. Finanțele limitate îi determină pe părinți să facă alegeri dificile în ceea ce privește cheltuielile de zi cu zi, confruntându-se cu sacrificii în diverse domenii, precum îmbrăcăminte, activități extrașcolare, jucării sau alimente.

Salvați Copiii atrage atenția asupra nivelului redus al cheltuielilor publice alocate pentru educația copiilor în România, fiind una din cele mai slabe valori din Uniunea Europeană, cu doar 3,2% din PIB în 2022 comparativ cu media de 4,7% în UE. Această situație generează presiune suplimentară asupra familiilor, care sunt nevoite să compenseze deficiențele sistemului de învățământ. Conform reprezentanților organizației, România se confruntă cu o criză a sărăciei educaționale, reflectată în procente ridicate de risc de sărăcie sau excluziune socială (39% în 2023) și analfabetism funcțional (41,7%). Totodată, alocările limitate de resurse financiare pentru educație subliniază lipsa de prioritate acordată acestui sector vital al societății.

În comparație cu alte state europene, Salvați Copiii subliniază discrepanțele semnificative în alocarea fondurilor publice pentru educație. Tabelele statistice indică procente mai ridicate ale bugetului alocate educației în țări precum Suedia, Belgia, Finlanda, Cipru, Polonia și Slovenia, reflectând prioritizarea acestui domeniu în contextul social și economic. Deși se discută despre un nou proiect legislativ pentru învățământul preuniversitar care prevede majorarea alocării pentru educație la 15% din Bugetul General Consolidat, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din PIB, experții estimează că această măsură ar putea avea impact redus în creșterea efectivă a resurselor destinate sistemului educațional.

**TAGS:** Salvați Copiii România, grădinițe estivale, educație remedială, copii săraci, școală, sărăcie educațională
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General