Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Știre de ultimă oră: Moștenirea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt sub amenințare!

Odată cu trecerea în neființă a Domnitorului în iulie 1504, Moldova a fost cuprinsă de un val de tristețe fără precedent. De la Suceava la Putna, oamenii și-au exprimat durerea prin lacrimi și cântări funerare, iar clopotele au bătut din adâncurile inimilor lor. Cu toate acestea, nimeni nu ar fi putut anticipa că moștenirea lăsată de cel numit Ștefan cel Mare și Sfânt avea să fie amenințată și dislocată de forțele vremii. Imperiile expansioniste care și-au întins tentaculele asupra Moldovei au smuls pietrele de hotar stabilite cu pricepere de Voievod pe Ceremuș, Nistru, la Marea Neagră, Dunăre și Carpați, fragmentând astfel destinul ținutului nostru.

În anul 1775, Bucovina a fost anexată de coroana austriacă, iar în 1812, Moldova a fost împărțită și ocupată de imperiul rus, reducând astfel dimensiunea și suveranitatea acestei seminții mândre. Moștenitorii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, deși au continuat să cinstească memoria strămoșului lor prin diverse mijloace, nu au știut să păstreze intactă încrederea și unitatea poporului moldovean, cedând în fața influențelor străine și renunțând la independența moldovenească.

Fiecare descendent al ilustrului Voievod are responsabilitatea de a înțelege că cei 47 de ani de domnie ai acestuia au reprezentat temelia unei Moldove puternice, a cărei construcție era menită să aibă loc alături de întregul popor român, în cadrul granițelor naționale și nu sub stăpânire străină. Căutarea prosperității și a consolidării nu poate fi realizată în izolare sau sub tutela altora; este nevoie de solidaritate și colaborare între frați de sânge pentru a continua să dăinuim.

ALECU RENIȚĂ, Chișinău

TAGS: voievod, Moldova, Ștefan cel Mare, moștenire, imperiile hrăpărețe, Bucovina
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General