Monday, June 24, 2024
HomeJustitieNo h1 tag found

No h1 tag found

Știrea zilei: Dosar finalizat de DNA Timișoara privind corupția în eliberarea permiselor de conducere la SPCRPCÎV Arad

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Timișoara au încheiat investigațiile într-un dosar ce vizează infracțiuni de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad. Potrivit informațiilor oferite de DNA, nouă inculpați, printre care cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost trimiși în judecată.

Conform declarației DNA, angajații MAI ar fi acceptat sume de bani în schimbul facilitării fraudării probei practice a examenului de obținere a permisului de conducere în perioada 2022 – ianuarie 2023. Dosarul se referă în mod specific la fraudarea probei practice, iar inculpații au fost trimiși în judecată sub control judiciar.

Printre inculpați se numără Mironescu Vasilică Bogdănel, Mironescu Vasilică Bogdănel, Bezergheanu Daniel, Gherheș Ioan, Bozgan Marian Ioan și Stoica Ionuț Tiberiu. Procurorii DNA susțin că aceștia sunt responsabili de săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată.

În dosar au fost trimiși în judecată și doi reprezentanți ai unor școli de șoferi, un instructor și un administrator, pentru complicitate la luare de mită, precum și două persoane fizice pentru dare de mită.

Conform DNA, inculpații, care erau polițiști și examinatori în cadrul SPCRPCÎV Arad, ar fi primit sume de bani între 200 și 400 de euro de la mai multe persoane, prin intermediul instructorilor auto sau altor persoane de încredere, în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere.

Procurorii susțin că banii erau transmiși celor cinci polițiști fie direct, fie prin plasarea lor în portiera dreapta-față a autoturismului folosit pentru proba practică. În majoritatea cazurilor, intermediarii îi „atenționau” pe polițiști cu privire la candidații dispuși să ofere mită, astfel încât aceștia erau avantajați în timpul examinării.

Candidații care nu ofereau mită erau supuși unor trasee dificile, cu scopul de a le crea mai multe oportunități de a comite greșeli și de a nu promova proba respectivă. Dosarul a inclus și o investigație financiară, care a arătat că inculpații nu au putut justifica proveniența sumelor de bani ridicate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad. Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, care au fost acuzați de dare de mită și complicitate la luare de mită.

TAGS: corupție, permise de conducere, DNA, SPCRPCÎV, Arad

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General