Monday, June 24, 2024
HomeSportNo h1 tag found

No h1 tag found

  • Sarea iodată, esențială pentru sănătatea creierului uman
  • Expertii recomanda consumul regulat de sare pentru o minte agera

Un condiment banal, dar cu efecte extraordinare asupra functiilor creierului uman – sarea iodată. Desi este foarte accesibila si se gaseste pe rafturile tuturor magazinelor romanesti, putini sunt cei care constientizeaza beneficiile si rolul vital pe care acest ingredient il joaca in functionarea normala a organismului.

Dezvoltarea inteligenței și a potențialului uman sunt puternic influențate de consumul de iod. Specialistii recomanda inclusiv gospodinelor sa foloseasca sarea iodată in preparatele culinare, pentru a aduce un plus de calitate in mancarurile de zi cu zi.

Nu este un secret ca iodul are un impact major asupra sanatatii creierului. Acest mineral este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide si, implicit, influenteaza sistemul nervos. Studiile arata ca deficiența de iod este principala cauza a retardului mental prevenibil. Un studiu publicat de Biroul National de Cercetare Economica (NBER) a demonstrat o usurare majora a problemelor cognitive dupa ce sarea a fost inclusa in alimentatie. Iodul din sarea iodată a contribuit semnificativ la cresterea IQ-ului populatiei, acest lucru fiind confirmat prin rezultatele obtinute dupa introducerea acestui condiment in regimul alimentar al populatiei din Statele Unite ale Americii in anul 1924. In urma studiului, se constata ca participantilor increase IQ-ul cu 15 puncte, demonstrand astfel impactul pozitiv pe care sarea iodată il are asupra mintii umane.

Dincolo de aceasta functie vitala in dezvoltarea creierului, sarea iodată poate fi consumata si sub forma de bautura. Specialistii recomanda inceperea zilei cu un pahar de apa in care se adauga putina sare si zeama de la o lamaie proaspata. Aceasta bautura simpla, dar eficienta, ajuta la mentinerea echilibrului mineral al organismului si la sustinerea functiilor cognitive. De asemenea, beneficiile aportului de iod in alimentatie au fost sustinute si de Summitul Mondial pentru Copii din 1990, care a promovat intens consumul de sare iodată, fiind considerata cea mai comuna in alimentatie. Oamenii de stiinta au demonstrat legatura dintre deficitul de iod si retardul mental, care se manifesta prin efectele sale negative asupra dezvoltarii cognitive si a sistemului nervos.

Efectele pozitive ale sarii iodate nu se opresc aici. Iodul este un element esential in sinteza hormonilor tiroidieni, cum ar fi hormonii T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina). Acesti hormoni sunt critici pentru dezvoltarea normala a creierului in timpul sarcinii si in primele etape ale vietii copilului. Astfel, introducerea sarii iodate in alimentatie este deosebit de importanta pentru femeile gravide si pentru copii, asigurandu-le un dezvoltare armonioasa a creierului si o functionare corespunzatoare a sistemului nervos.

In concluzie, sarea iodată este mai mult decat un simplu condiment. Este un ingredient esential pentru mentinerea sanatatii creierului uman si pentru dezvoltarea capacităților cognitive. Eliminarea completa a sarii din alimentatie este total gresita si chiar periculoasa. Doza zilnica recomandată de specialisti este de 6 grame, adica aproximativ o lingurita rasa. Asadar, includeți sarea iodată in dieta zilnica si asigurati-va ca beneficiati de toate efectele sale benefice!

TAGS: mintea ageră, sare iodată, crestere IQ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General