Friday, June 21, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Direcția Asistenților Medicali Generaliști din România a obținut recent o mare victorie în recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali formați în țară. Prin publicarea Directivei (UE) 2024/505 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Parlamentul European și Consiliul au modificat Directiva 2005/36/CE pentru a asigura recunoașterea diplomelor românești în celelalte state membre ale UE.

Această modificare se aplică asistentelor medicale generaliste care au obținut diplome înainte de 1 ianuarie 2007 și care ulterior au urmat programul de revalorizare în România. Diploma lor va fi acum recunoscută de către toate celelalte state membre ale UE. Aceasta este o veste excelentă pentru acești profesioniști în domeniul medical, permitându-le să lucreze și să-și valorifice cunoștințele în orice țară din Uniunea Europeană.

Momentul modificării legislației europene privind recunoașterea calificărilor profesionale s-a datorat acțiunilor autorităților române începând cu anul 2012. Încă de atunci, s-a solicitat includerea diplomelor de asistent medical generalist în Directiva 2005/36/CE. Datorită susținerii și colaborării cu Comisia Europeană și alte state membre, aceste diplome vor fi acum recunoscute automat și fără alte formalități în toate țările UE.

Conform Comisiei Naționale de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), acest important pas a fost posibil datorită demersurilor susținute pe lângă Comisia Europeană și angajamentului autorităților române în revalorizarea programului de pregătire pentru asistenții medicali generaliști. Astfel, persoanele care au urmat acest program între 2014 și 2020 vor putea beneficia de recunoașterea diplomatică și în alte state membre ale UE.

Odată cu intrarea în vigoare a Directivei (UE) 2024/505, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să transpună dispozițiile acesteia în normele naționale într-un interval de un an pentru a se asigura implementarea efectivă a acestora. Această măsură va avea un impact pozitiv asupra mobilității și recunoașterii profesionale a asistenților medicali generaliști români în întreaga UE, contribuind astfel la îmbunătățirea sistemului de asistență medicală european.

Această decizie reprezintă un pas important pentru înființarea unui cadru comun de reglementare în domeniul asistenței medicale în Europa. Recunoașterea automată a diplomelor românești obținute de asistenții medicali generaliști consolidează încrederea între statele membre și facilitează mobilitatea profesională în sectorul medical.

Prin această modificare legislativă, asistenții medicali generaliști români își vor putea desfășura activitatea într-un mediu mai flexibil și competitiv, având acces la oportunități de angajare sau de dezvoltare profesională în țările membre UE. Aceasta este o recunoaștere importantă a calității și competențelor profesionale dobândite de asistenții medicali generaliști în România.

În concluzie, recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România este un pas înainte pentru integrarea în piața europeană a muncii în domeniul medical. Cu toate că modificarea legislației a fost un proces îndelungat, este o veste excelentă pentru asistenții medicali generaliști români și pentru sistemul medical din țară. Această măsură va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea practicii medicale, asigurând un standard ridicat al serviciilor medical servite în România și restul Uniunii Europene.

Link to tags:

Direcția Asistenților Medicali Generaliști din România

recunoașterea calificărilor profesionale

consiliul european

parlamentul european

directive europene

sistemul medical

piața europeană

mobilitatea profesională

dezvoltarea profesională

competențele profesionale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General