Sunday, June 23, 2024

No h1 tag found

Reuniți într-o întâlnire la Guvern, reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au dezbatut o serie de subiecte importante pentru antreprenorii români și sistemul național RO e-Factura.

Printre aspectele discutate în cadrul întâlnirii s-au numărat impactul noilor modificări fiscale asupra antreprenorilor, precum și posibilitatea de îmbunătățire a implementării sistemului de e-facturare și a impozitării microîntreprinderilor.

Unul dintre subiectele abordate a fost susținerea transportatorilor prin adoptarea de măsuri fiscale adecvate. CNIPMMR a dat asigurări că această problemă va fi atent analizată și soluționată în beneficiul transportatorilor români.

O altă temă de discuție a fost îmbunătățirea Legii 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe. Reuniunea a reafirmat importanța respectării drepturilor de autor și a clarificării aspectelor legate de remunerația artiștilor.

Un alt subiect dezbătut a fost reglementarea obținerii autorizației de securitate la incendiu. CNIPMMR a subliniat necesitatea reevaluării prevederilor legale pentru a se asigura o procedură eficientă și transparentă în obținerea acestei autorizații.

O solicitare importantă a CNIPMMR a fost eliminarea accizei din calculul valorii cifrei de afaceri pentru sectorul distribuției de bunuri și energie. Această măsură are scopul de a încuraja dezvoltarea și creșterea economică în acest sector cheie al economiei românești.

Un alt aspect adus în discuție a fost eliminarea despăgubirii în regie proprie acordată în baza polițelor CASCO și RCA pentru accidente rutiere fără victime. CNIPMMR a argumentat că prin această măsură se susține munca nefiscalizată în domeniul service-urilor auto, motiv pentru care solicită eliminarea acestei practici.

După o analiză atentă și o dezbatere amănunțită a fiecărui subiect, cele două părți participante la întâlnire au ajuns la unele concluzii importante.

Astfel, Ministerul Finanțelor va dezvolta o aplicație mobilă pentru sistemul e-Factura, cu scopul de a facilita procesul de facturare electronică și de a spori eficiența acestui sistem.

ANAF va implica mediul de afaceri în elaborarea normelor privind aplicarea impozitului pe micro întreprinderi și va clarifica modul de încadrare a acestora în categoria micro întreprinderilor plătitoare de impozit pe venit în conformitate cu modificările introduse prin OUG 115/2023.

În ceea ce privește domeniul transporturilor, s-a convenit că în această săptămână va fi adoptat un act normativ prin care se va subvenționa acciza la motorină. De asemenea, se va stabili o perioadă de testare a sistemului e-transport astfel încât să fie identificate și remediate eventualele erori de funcționare. Totodată, se va analiza posibilitatea deducerii din impozit a costurilor generate de achiziția de echipamente necesare pentru aplicarea noilor sisteme (e-transport, e-factură).

Un alt punct de discuție a fost evidențierea separată a accizei pe factură, astfel încât aceasta să nu afecteze calculul cifrei de afaceri pentru distribuitorii de bunuri și energie. Această măsură urmărește creșterea transparenței și evitarea distorsionării cifrelor de afaceri în acest sector economic important.

În ceea ce privește drepturile de autor, se vor iniția grupuri de lucru pentru modificarea legislației în domeniu, cu scopul de a clarifica modalitățile de plată a remunerației cuvenite artiștilor și de a îmbunătăți procedurile de obținere a autorizației de securitate la incendiu, precum și în domeniul RCA. Se urmărește ca orice despăgubire acordată pentru reparația unui autovehicul să fie acordată doar în baza unei facturi fiscale, pentru a combate munca nedeclarată în acest domeniu.

Un aspect important pentru antreprenorii români este faptul că până la data de 31 martie 2024 nu se vor aplica amenzi pentru neîncărcarea facturilor în sistemul RO e-Factura. CNIPMMR a solicitat prelungirea acestei perioade de grație până la finalul anului 2024, solicitare care va fi luată în considerare de autorități.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile și propunerile CNIPMMR, vă invităm să accesați link-ul:

TAGS: CNIPMMR, modificări fiscale, sistem e-Factura, antreprenori, transportatori, drepturi de autor, autorizatie securitate incendiu, acciza, RO e-Factura.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General