Monday, June 24, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Țările NATO se pregătesc să cheltuiască sume record pentru apărare, conform declarațiilor secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, anul acesta se așteaptă ca 18 aliați să aloce 2% din PIB-ul lor pentru apărare, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți. Această creștere vine ca răspuns la tensiunile geopolitice și la amenințările din partea Rusiei.

Anul 2014 a fost un moment de cotitură pentru NATO, când Rusia a ocupat Crimeea, iar doar trei țări aliate respectau obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. De atunci, însă, aliații europeni și Canada au făcut eforturi considerabile pentru a-și majora investițiile în domeniul apărării. Potrivit lui Stoltenberg, aceștia au adăugat peste 600 de miliarde de dolari americani pentru a-și consolida capabilitățile militare.

Deși progresul este remarcabil, Stoltenberg a subliniat că unii aliați mai au încă un drum lung de parcurs. Din cele 29 de țări europene membre NATO, doar unsprezece au depășit pragul de 2% în 2020. Acest obiectiv, care inițial era un ideal, a devenit prag minim la ultimul summit NATO și se dorește ca toate țările să atingă acest nivel de finanțare până în 2024.

Investițiile sporite în apărare sunt în mare parte solicitate de Statele Unite, care consideră că Europa trebuie să-și asume o parte mai mare a povară în ceea ce privește securitatea regională. Fostul președinte american, Donald Trump, a înăsprit această poziție și a amenințat că Statele Unite nu-și vor mai proteja aliații dacă aceștia nu-și vor plăti facturile.

În ciuda acestor tensiuni interne, NATO a anunțat că nu există nicio amenințare militară iminentă la adresa vreunui aliat NATO. Această asigurare a fost dată în contextul în care organizația a convenit asupra unor contracte importante pentru achiziționarea de echipamente militare. Germania a lansat chiar construcția unei noi fabrici de muniții, în cadrul căreia se estimează că vor fi produse aproximativ 200.000 de proiectile de artilerie pe an.

NATO este hotărâtă să-și mențină descurajarea și apărarea, asigurându-se că Rusia nu interpretează greșit disponibilitatea și hotărârea aliaților săi de a apăra întreaga alianță. Totodată, NATO intenționează să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse, considerând că acest demers reprezintă o investiție în propria securitate. Ucraina a făcut progrese semnificative în procesul de aliniere la standardele NATO, fiind sprijinită de aliați în diferite domenii, de la logisitică la achiziții de armament și muniții.

În concluzie, cheltuielile pentru apărare în cadrul NATO au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, mulțumită eforturilor depuse de aliații europeni și Canada. Cu toate acestea, există încă țări care trebuie să-și mărească bugetul pentru apărare, iar NATO continuă să solicite acest lucru. Pragul de 2% din PIB este din ce în ce mai important, iar toate statele membre trebuie să facă eforturi pentru a-l atinge. De asemenea, NATO se pregătește să asigure un climat de securitate și să sprijine țările partenere, cum este cazul Ucrainei, în fața amenințărilor externe.

TAGS: NATO, alianță europeană, apărare, 2% PIB, cheltuieli militare
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General