Thursday, May 23, 2024
HomeSportNo h1 tag found

No h1 tag found

Descoperirea Icoanei Pierdute din Mănăstirea Cernica

Recent, în cadrul Mănăstirii Cernica, a avut loc un eveniment deosebit, descoperirea unei icoane pierdute cu trei secole în urmă. Această icoană valoroasă, care prezintă o scenă din Evanghelii și are o vechime de aproximativ 300 de ani, a fost găsită după 40 de ani de la dispariție.

Reîntoarcerea Icoanei la Mănăstirea Cernica

Descoperirea a avut loc în urma unei licitații de artă desfășurate în 2015, unde un colecționar a achiziționat icoana. După documentarea despre istoria acestei opere de artă sacre, colecționarul a decis să o restituie Mănăstirii Cernica, locul său de origine.

Denumită “Duminica Samarinencii”, această lucrare de artă este considerată un bun cultural de o valoare inestimabilă. Inițial făcând parte din iconostasul bisericii Sfântului Nicolae din Mănăstirea Cernica, icoana a fost pierdută în perioada în care au fost mutate obiectele bisericești în muzeu.

Recent, icoana a fost recunoscută de către călugării de la Cernica și experți din domeniul artei sacre. Starețul mănăstirii a confirmat autenticitatea icoanei, remarcând detalii specifice cum ar fi dantela de lemn, culorile folosite și stilul de pictură, toate caracteristice locului de proveniență.

Icoana gasita Manastirea Cernica
Icoana care a fost găsită. Sursa foto: captură video Digi 24

Valoarea Icoanei în Contextul Unei Licitatii de Arta

Se estimează că prețul acestei icoane rare ar fi putut să atingă între 4.000 și 10.000 de euro într-o licitație dedicată artei sacre. Cu toate acestea, noul proprietar a fost solidar în decizia de a o returna gratuit Mănăstirii Cernica.

Patriarhia Română a salutat gestul nobil al donatorului, considerându-l un moment de reuniune între biserica și lumea artei. Această reconciliere simbolică a fost apreciată de Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, precum și de Anca Bejan, director de comunicare al unei case de licitații.

Deși reîntoarcerea icoanei la locul său de origine reprezintă un moment de bucurie și recunoaștere a valorii sale, rămâne un mister ce s-a întâmplat cu ea pe parcursul celor 40 de ani de dispariție. Se presupune că icoana ar fi circulat în colecții private, fără a-și pierde valoarea spirituală și culturală.

Tags:

icoana, mănăstirea, descoperire, artă sacră, patrimoniu, cultură

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments