Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Donald Trump, fostul președinte american, a lansat noi acuzații împotriva NATO, declarând că majoritatea țărilor din alianță sunt considerate „delincvente”. Afirmațiile sale au fost făcute în cadrul un interviu extins acordat revistei Time, în care Trump a continuat să pună sub semnul întrebării angajamentul alianței în ceea ce privește apărarea colectivă.

„Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau”

În dialogul cu reporterul Eric Cortellessa, Trump a subliniat ideea că statele membre NATO trebuie să contribuie financiar în mod corespunzător pentru propria apărare. Astfel, el a reiterat poziția sa conform căreia statele care nu respectă angajamentele de cheltuieli pentru apărare ar trebui să fie lăsate să facă față singure consecințelor unui posibil atac.

Trump a adăugat: „Noi cheltuiam aproape 100% din bani în NATO. Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau. Opt. Doar opt țări plăteau. Restul erau considerate delincvente. Și le-am spus, dacă nu plătiți, distracție plăcută, dar noi nu vă vom proteja. Am exprimat aceste preocupări acum câteva săptămâni și am subliniat importanța contribuțiilor financiare echitabile în cadrul alianței.”

Reporterul a continuat examinarea poziției lui Trump, întrebându-l dacă consideră că NATO ar interveni în sprijinul SUA în eventualitatea unui atac extern. Trump a menționat: „Vreau să-și plătească facturile. NATO e în regulă. Problema pe care o am cu NATO este că nu cred că NATO ar veni în apărarea noastră dacă am fi amenințați. Nu cred asta.”

Cât de reale sunt afirmațiile lui Trump?

Revista Time a analizat declarațiile fostului președinte american, subliniind principiul fundamental al apărării colective din cadrul NATO, conform căruia un atac asupra unui stat membru reprezintă un atac împotriva întregii alianțe. Articolul 5 al tratatului NATO menționează responsabilitatea membrilor de a asigura apărarea colectivă.

Istoric, Articolul 5 a fost invocat o singură dată, imediat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, moment în care toate membrele NATO au acționat împreună pentru a răspunde la amenințarea comună. Acest principiu a fost pus în aplicare în contextul operațiunilor desfășurate pentru combaterea terorismului și pentru stabilizarea regiunilor afectate de conflict.

În contextul cheltuielilor pentru apărare, Trump a criticat distribuția inechitabilă a contribuțiilor financiare în cadrul NATO, afirmând că SUA acordă o pondere semnificativă, în timp ce alte state nu își respectă angajamentele. Cu toate acestea, conform datelor NATO, s-a convenit că fiecare țară ar trebui să aloce 2% din produsul intern brut pentru apărare.

În prezent, se observă o tendință crescătoare a numărului de state membre care se apropie de această țintă, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța consolidării eforturilor în vederea unei distribuții echitabile a resurselor financiare destinate apărării colective.

Dezbaterile legate de responsabilitățile financiare în cadrul NATO rămân actuale, iar relația dintre Statele Unite și alianță continuă să trezească întrebări privind solidaritatea și unitatea în fața potențialelor amenințări globale.

TAGS: Donald Trump, NATO, Articolul 5 NATO, apărare colectivă, politică internațională
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments