Friday, May 24, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

Stiri de ultima ora: Romania va continua sa ofere sprijin Ucrainei in contextul tensionat creat de agresiunea ruseasca. Ministrul Apararii al Romaniei a subliniat in mod ferm solidaritatea tarii noastre cu Ucraina si a mentionat importanta continuarii sustinerii eforturilor defensive impotriva agresiunii ruse.

Recent, in urma unei convorbiri telefonice, ministrul Angel Tîlvăr si secretarul american al apararii, Lloyd J. Austin III, au discutat despre situatia de securitate generata de conflictul de la granita Ucrainei si despre necesitatea unui sprijin solid si neconditionat pentru tarile afectate de acesta. Ministerul Apararii Nationale a subliniat importanta pastrarii unitatii transatlantice in contextul actual de securitate.

Pe de alta parte, oficialul american a declarat recent ca exista tari care dispun de baterii Patriot si ca se continua eforturile de mobilizare a acestor tari pentru sprijinirea Ucrainei. Aceasta miscare vine in contextul in care Germania a anuntat ca va furniza Kievului o noua baterie Patriot, alaturandu-se altor state membre ale UE care deja au furnizat astfel de sisteme, printre care si Romania.

Desi exista solicitari intense din partea Ucrainei pentru a primi sisteme americane Patriot, oficialii tarilor care detin asemenea tehnologie au afirmat ca este dificil sa le ofere, avand in vedere ca aceste sisteme sunt parte integranta a capacitatilor nationale de aparare antiaeriana. Premierul polonez, Donald Tusk, a explicat ca Polonia nu dispune in acest moment de suficiente sisteme Patriot pentru a le putea oferi altor tari, in conditiile in care trebuie sa-si protejeze propriul spatiu aerian.

Recent, subiectul sprijinului acordat Ucrainei a fost discutat la nivel european, unde miniștrii de externe și de apărare au promis cresterea asistentei pentru tara afectata de conflictul cu Rusia. Cu toate acestea, nu au fost anuntate noi angajamente pentru furnizarea de sisteme americane Patriot, deși solicitarea ucraineana este una ferma.

Pe ansamblu, Romania isi mentine pozitia de solidaritate si sprijin fata de Ucraina in fata provocarilor generate de agresiunea ruseasca. Este esential ca tarile europene si partenerii transatlantici sa ramana uniti in fata amenintarilor la adresa securitatii regionale si sa ofere sustinere continua in eforturile defensive ale Ucrainei.

TAGS: Romania, Ucraina, conflict Rusia, Patriot, Lloyd J. Austin III
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments