Friday, May 24, 2024
HomeSportNo h1 tag found

No h1 tag found

Andrei Corlan, specialistul care conduce activitățile Gărzii Naționale de Mediu, a subliniat necesitatea sancționării penale pentru eliminarea nelegală a deșeurilor. În cadrul unui interviu recent, acesta a adus în atenție importanța combaterea fenomenului de ardere ilegală a deșeurilor, evidențiind că, deși au fost aplicate amenzi considerabile în ultimii ani, problema rămâne încă persistentă.

Ridicarea problemei arderrilor ilegale de deșeuri

Într-o discuție pentru emisiunea România Politică de la Prima News, Andrei Corlan a oferit detalii despre subiectul arderilor ilegale de deșeuri, recunoscute ca procese ilegale de eliminare și gestionare a deșeurilor. Acesta a subliniat că acest fenomen este încă prezent în România și că Garda Națională de Mediu are o poziție activă în combaterea acestei practici.

„Fenomenul arderilor ilegale de deșeuri este încă unul extins în România, iar Garda Națională de Mediu desfășoară constant acțiuni împotriva acestui proces dăunător”, a declarat comisarul general al Gărzii de Mediu, conform unui articol de pe EZS.

Pe lângă activitățile de aplicare a amenzilor, Andrei Corlan a evidențiat că Garda Națională de Mediu este instituția care are un proces distinctiv de confiscare a deșeurilor cu valoare materială.

„Nu ne ocupăm doar de ridicarea deșeurilor, ci identificăm exact lucrurile care îi afectează pe cei vinovați, în încercarea de a descuraja persistența acestei probleme”, a clarificat Corlan, subliniind că instituția a întreprins acțiuni ample împotriva transportatorilor de deșeuri ilegale și a extins această abordare la confiscarea directă a deșeurilor sau materialelor valorificabile.

Amendamente de cuantum ridicat

În cursul anului anterior și în primele luni ale anului 2024, s-au efectuat peste 200 de inspecții, saldându-se cu amenzi care totalizează 6 milioane de lei. În același interval, peste 350 de tone de deșeuri cu valoare au fost confiscate și ulterior valorificate, conform informațiilor furnizate de șeful Gărzii de Mediu.

Pe parcursul acestor acțiuni, Garda de Mediu a participat la 34 de mandate de percheziție, în colaborare cu autoritățile, marcând o premieră până în momentul precedent.

Andrei Corlan a subliniat că arderea ilegală a deșeurilor reprezintă un tip de infracțiune care stă la baza unui lanț infracțional complex, în care anumiți indivizi primesc deșeurile, le ard, și apoi valorifică materialele rezultate.

„Aceste procese de ardere ilegală a deșeurilor, aceste practici infracționale, sunt recurente de-a lungul anilor. S-au aplicat sancțiuni de ordinul a sute de milioane de lei în ultimii trei ani. Unii plătesc consecințele, alții ocolesc responsabilitatea, însă fenomenul persistă. Din acest motiv, am decis să trecem la confiscarea directă a deșeurilor și chiar mai mult, considerăm că acest tip de infracțiune trebuie abordat sub aspect penal, deoarece abordarea contravențională nu a produs rezultate, ceea ce demonstrează continua persistență a fenomenului”, a completat Andrei Corlan.

Specialistul încurajează orice persoană care observă arderi ilegale de deșeuri să raporteze situația la numărul de urgență 112, deoarece doar pompierii pot interveni inițial. Garda de Mediu intervine ulterior la solicitarea autorităților competente pentru a întreprinde operațiunile legale necesare.

Andrei Corlan a avertizat că persoanele implicate în arderile ilegale de deșeuri trebuie să se confrunte cu consecințele legale, subliniind impactul negativ al emisiilor asupra calității aerului. Senzorii de monitorizare a calității aerului din jurul Capitalei evidențiază frecvent valori ridicate, în special în zonele unde se practică arderile necontrolate.

TAGS: eliminare nelegala deșeuri, arde iilegal deșeuri
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments