Saturday, May 18, 2024
HomeMediu si NaturaNo h1 tag found

No h1 tag found

Bogăția Țărilor G7 se va Transforma Prin Închiderea Centralelor pe Cărbune până în 2035

Cele mai avansate economii ale lumii, reprezentate de Miniștrii Energiei din statele bogate din Grupul celor Șapte (G7), au convenit luni asupra unui plan ambițios de a închide centralele pe cărbune din țările lor până în anul 2035, marcat ca un pas crucial către tranziția energetică durabilă, conform unor surse citate de Reuters.

“Am ajuns la un acord privind eliminarea utilizării cărbunelui în prima jumătate a deceniului viitor… acesta este un moment istoric,” a afirmat Andrew Bowie, ministrul britanic pentru Securitate Energetică și Net Zero, conform declarațiilor prezentate într-un videoclip postat pe platforma X.

Reprezentanții diplomației italiene au confirmat că reuniunea s-a încheiat cu un consens tehnic solid, marcând un progres semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Detaliile acordului urmează să fie integrate în comunicatul final emis de miniștrii energetici ai grupului G7, programat pentru publicare marți, la finalul întâlnirii desfășurate pe parcursul a două zile la Torino.

O sursă apropiată discuțiilor a informat anterior agenția Reuters că diplomații din statele membre G7 – Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Japonia – au purtat ample dezbateri până în serile premergătoare reuniunii ministeriale.

Acordul reprezintă o mișcare strategică menită să implementeze direcțiile stabilite anul trecut la Summit-ul COP28 al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, oferind un cadru clar pentru tranziția de la sursele poluante de energie, precum cărbunele, la resurse sustenabile și curate.

“Acest acord va accelera realocarea investițiilor de la centralele pe cărbune la surse de energie alternative, cu un focus special pe tehnologiile verzi, inclusiv în Japonia și în întreaga regiune asiatică, unde sectorul cărbunelui are o importanță majoră, la niveluri ce includ China și India,” a afirmat Luca Bergamaschi, cofondator al Institutului Italian de Cercetări ECCO.

Italia a furnizat anul trecut aproximativ 4,7% din totalul producției de energie electrică prin cele șase centrale rămase funcționale pe bază de cărbune. Guvernul de la Roma își propune eliminarea completă a centralelor pe cărbune până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită a fost stabilit pentru 2028.

În contrast, Germania și Japonia depind într-o măsură mai semnificativă de utilizarea cărbunelui, acesta reprezentând peste 25% din totalul producției de electricitate în 2023.

Anul trecut, sub conducerea Japoniei, G7 s-a angajat să inițieze un proces gradual de reducere a dependenței de energia generată din cărbune, fără a fixa un termen precis pentru implementarea acestei tranziții.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments