Thursday, May 23, 2024

No h1 tag found

Ministerul Finanțelor (MF) a efectuat cu succes împrumuturi în valoare de 961,1 milioane de lei de la bănci, prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni de stat, conform datelor oficiale publicate de Banca Națională a României (BNR). Prima emisiune, în valoare de 500 de milioane de lei, a avut o maturitate reziduală de 60 de luni și a obținut un randament mediu de 6,56% pe an. Această emisiune a atras un interes de 671,8 milioane de lei din partea băncilor participante.

Următoarea emisiune, în valoare de 461,1 milioane de lei, a avut o maturitate reziduală de 21 de luni și un randament mediu de 6,13% pe an. Deși valoarea nominală a acestei emisiuni a fost similară cu cea a primei, respectiv 500 de milioane de lei, băncile au subscris un total de 493,1 milioane de lei. În încercarea de a atrage mai mult capital, Ministerul Finanțelor a planificat o licitație suplimentară pentru a obține încă 75 de milioane de lei conform randamentului stabilit inițial.

Procedurile din cadrul Ministerului Finanțelor continuă, iar pentru luna aprilie 2024 acesta a programat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare totală de 6 miliarde de lei. De asemenea, există posibilitatea unei sume adiționale de 780 milioane de lei prin sesiuni necompetitive suplimentare, legate de licitațiile de obligațiuni. Astfel, suma totală de 6,78 miliarde de lei, cu o creștere de 260 milioane de lei comparativ cu suma planificată pentru martie 2024, va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetar.

În economia actuală, atragerea de fonduri prin emisiuni de obligațiuni de stat este un aspect crucial pentru menținerea stabilității financiare a țării. Aceste acțiuni planificate de Ministerul Finanțelor demonstrează o abordare strategică și proactivă în gestionarea resurselor financiare disponibile. Deschiderea către bănci pentru a atrage astfel de finanțări contribuie la asigurarea funcționării corespunzătoare a sectorului public și implicit la protejarea intereselor economice naționale.

Într-o perioadă marcată de incertitudini economice globale, România face eforturi constante pentru a menține echilibrul financiar și pentru a asigura că necesitățile bugetare sunt acoperite în mod eficient. Acțiunile precum cele desfășurate de Ministerul Finanțelor reflectă responsabilitatea și transparența în gestionarea bugetului public, oferind astfel un cadru de stabilitate și încredere pentru mediul financiar și investitorii interesați de evoluția economică a țării.

TAGS: Ministerul Finanțelor, imprumuturi, obligatiuni de stat
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments