Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

H1: Federația Solidaritatea Sanitară anunță declanșarea unei greve împotriva politicii sociale și economice a Guvernului României în sectorul Sănătate

Federația Solidaritatea Sanitară a notificat Guvernul României cu privire la intenția declanșării unei greve în sectorul Sănătate, în semn de protest față de politica socială și economică a Guvernului. Notificarea este bazată pe încălcarea prevederilor stabilite de Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector și adoptarea OUG nr. 115/2023, conform unui comunicat emis de Solidaritatea Sanitară.

Potrivit sursei menționate, Guvernul are la dispoziție 10 zile pentru a evita declanșarea acestei greve.

Legea obligă Guvernul să negocieze cu Federația Solidaritatea Sanitară și să afișeze notificarea pe site-ul oficial, ca urmare a acestui demers. Decizia de a declanșa o grevă generală în sectorul sănătății va fi luată după scurgerea celor 10 zile, în funcție de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor și de analizele de oportunitate efectuate, conform aceleiași surse.

Revendicările sindicatului vizează, în primul rând, acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuității serviciilor medicale. Sindicaliștii solicită aplicarea unor drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017, cum ar fi:

  • Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariați;
  • Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe țară garantat în plată;
  • Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim pe economie;
  • Plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază;
  • Acordarea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toate categoriile profesionale;
  • Adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată.

Aceste revendicări, care fac parte din solicitările generale ale celor două federații sindicale reprezentative la nivel de sector, însumează o creștere medie a veniturilor salariale de cel puțin 30%. Ele se adaugă cerințelor privind creșterea salariilor de bază cu cel puțin 25%, măsurilor menite să îmbunătățească calitatea vieții profesionale și anexelor la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, care trebuie să fie finalizate.

În semn de protest față de situația actuală, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară organizează un protest la Ministerul Muncii, care va avea loc joi, la ora 10:00.

Peste 300 de sindicaliști vor participa la seria protestelor de stradă, având ca scop susținerea revendicărilor organizației înainte de declanșarea grevei generale. Aceștia au strâns semnături în perioada 18 decembrie – 18 ianuarie, cu scopul de a declanșa greva.

TAGS: greva, sanatate, federatia solidaritatea sanitara, guvern
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments