Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateNo h1 tag found

No h1 tag found

România se află într-o situație îngrijorătoare în ceea ce privește combaterea corupției în sectorul public, potrivit unui sondaj efectuat de Transparency International. Țara noastră a obținut un scor de doar 46 de puncte dintr-un total de 100 posibile, situându-se astfel în fruntea clasamentului statelor membre ale Uniunii Europene cu cele mai slabe performanțe în acest domeniu. Alături de Bulgaria (45 de puncte) și Ungaria (42 de puncte), România se confruntă cu deficiențe semnificative în privința statului de drept.

Aceste rezultate indică faptul că majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au înregistrat progrese minime sau deloc în combaterea corupției în sectorul public. Chiar și media UE a stagnat în ultimii cinci ani la un scor de 64 de puncte. Scorurile sub 50 de puncte sunt considerate inacceptabil de scăzute conform metodologiei Transparency International, mai ales în comparație cu media regională. De asemenea, schimbările minime în scor de la un an la altul reflectă în general marja de eroare, dacă acestea nu sunt constante.

În ciuda acestui scor alarmant, România a obținut mai multe puncte comparativ cu anul 2014. Între 2014 și 2016, țara noastră a înregistrat un avans semnificativ, câștigând cinci puncte și ajungând la un scor de 48 de puncte în 2016. Cu toate acestea, în următorii ani, România a pierdut patru puncte și a ajuns la un scor de doar 44 în 2019. Din 2020 până în prezent, scorul a rămas stagnant la 46 de puncte, mult sub media UE.

Situația este similară și în cazul Bulgariei, care a avut scoruri cuprinse între 41 și 44 de puncte în ultimii 10 ani. În 2023, Bulgaria a reușit să obțină un scor de 45 de puncte pentru prima dată. Ungaria, în schimb, a înregistrat un declin constant în clasament, ajungând de la 54 de puncte în 2014 la doar 42 de puncte în 2023, situându-se astfel pe ultimul loc în ceea ce privește combaterea corupției în Uniunea Europeană.

Transparency International subliniază importanța luării unor acțiuni constante pentru a asigura consolidarea integrității publice. Măsurile anti-corupție continuă să fie subminate de slăbirea mecanismelor de control și echilibru în statul de drept. Aprobarea unor legi și reglementări noi sau înființarea de noi agenții nu garantează automat un control mai bun în materie de corupție. Prevederile legislative și normative trebuie să fie implementate în mod riguros și eficient, iar mecanismele de combatere a corupției trebuie îmbunătățite în mod constant.

În acest context, Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă se remarcă ca fiind cele mai curate țări în ceea ce privește nivelul de corupție. Aceste țări au implementat măsuri eficiente de combatere a corupției și au mecanisme puternice de control și echilibru în statul de drept.

Articole relevante

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments