Wednesday, April 17, 2024
HomeSportNo h1 tag found

No h1 tag found

H1: Klaus Iohannis lasă România pe planul doi în prioritățile sale

Potrivit bugetului final al Administrației Prezidențiale pentru anul 2023, Klaus Iohannis s-a arătat total dezinteresat de țară, preferând să aloce mai puține fonduri pentru deplasările interne, în detrimentul celor externe. Președintele României nu a reușit să epuizeze nici măcar jumătate din suma alocată de guvern pentru vizitele în țară, în timp ce pentru deplasările externe a depășit cu mult suma prevăzută.

Un avion privat mai scump decât toate deplasările interne în 2023

Conform datelor bugetului final, Klaus Iohannis a cheltuit doar 900.000 de lei (180.000 de euro) pentru deplasările interne, în timp ce suma alocată pentru acestea a fost de 3.000.000 de lei (600.000 de euro). Aceasta înseamnă că doar o treime din suma a fost cheltuită, semn că președintele a evitat cât a putut de mult vizitele în țară.

Sumele cheltuite pentru deplasările interne sunt minore în comparație cu cea alocată pentru închirierea unui avion privat pentru un zbor București – Sibiu – Bruxelles – Constanța, la întrunirea Consiliului European. Această cheltuială a însumat 200.000 de euro, mai mare decât suma cheltuită pe toate deplasările interne în anul 2023.

Având în vedere aceste cifre, guvernul a alocat pentru Administrația Prezidențială suma de 900.000 de lei pentru vizite în țară, până la finalul anului 2024. Este o sumă redusă în comparație cu cheltuielile excesive pentru deplasările externe ale președintelui.

Klaus Iohannis a cheltuit pentru deplasările externe suma de 41.136.000 de lei (8,2 milioane de euro) în anul 2023, depășind cu 13.946.000 de lei (2,8 milioane euro) suma alocată inițial. Această sumă este un nou record stabilit de Administrația Prezidențială pentru deplasările externe, în ultimele trei decenii. În același an, președintele a efectuat vizite în 34 de state, situate pe cinci continente, petrecând în total 68 de zile în afara țării.

Iohannis va călători mai puțin în 2024

Guvernul nu mai intenționează să suporte cheltuieli atât de mari pentru deplasările externe ale președintelui în 2024. Suma alocată inițial în buget este de 23.166.000 lei (4,6 milioane euro), mai mică decât cea prevăzută în anul trecut. Cu toate acestea, legea permite rectificarea bugetului inițial, așa că președintele poate solicita suplimentarea fondurilor pentru deplasările din Africa.

Cu toate acestea, Administrația Prezidențială a refuzat să ofere jurnaliștilor informații despre costurile deplasărilor externe ale lui Klaus Iohannis, invocând clasificarea acestor informații. Acest fapt scoate la iveală o problemă de transparență a instituției, având în vedere că nu a mai publicat raportul de evaluare a implementării Legii privind liberul acces la informațiile de interes public din anul 2022.

Din document reiese că din cele 104 solicitări de informații de interes public, 33 au fost respinse iar în 23 de cazuri, termenul legal de răspuns a fost depășit.

TAGS: Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială, bugetul final, deplasări interne, vizite externe, transparență
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments