Sunday, April 21, 2024
HomeSportNo h1 tag found

No h1 tag found

“`html

Descoperiri recente revelă misterele străvechi ale Marelui Sfinx din Giza, simbol al Egiptului Antic, care pare să ascundă taine încă neelucidate de cercetători. Ce secrete uluitoare au fost dezvăluite până în prezent?

Marele Sfinx din Giza: Legendele și misterul anticei structuri

Reprezentând o sculptură monumentală a unei creaturi mitice, Sfinxul din Giza se dovedește a fi cea mai veche și impresionantă statuie de calcar din Egipt. Cercetările sugerează că există posibilitatea prezenței altor sfincși nedescoperiți pe teritoriul țării.

Edificiul a fost edificat între anii 2558 și 2532 î.Hr. și îmbină elemente ale unui sfinx mitic cu trup de leu și capul faraonului Khafre. Egiptenii antici au utilizat tehnici precum ciocanele de piatră și dălți de cupru pentru ridicarea acestui monument impresionant.

Într-unul dintre colțurile carierei Sfinxului, în anul 1978, s-au găsit trei blocuri de piatră abandonate, descoperite accidental în timpul construcției Templului Sfinxului. Lucrătorii au identificat o trusă de unelte ce includea borcane de apă și ciocane de piatră, oferind indicii interesante asupra modului de construcție și întreținere a monumentului.

Se cuvine menționat faptul că Sfinxul din Giza a reprezentat o importantă atracție turistică încă din antichitate, fiind vizitat nu doar de turiști contemporani, ci și de greci și romani din vremurile istorice. Conform unor relatări, în secolul I d.Hr., unii romani ar fi curățat statuia de nisip și ar fi amenajat o scară imensă în fața ei.

La vârful acestei scări se afla odinioară un podium conceput pentru a permite vizualizarea completă a Sfinxului, însă între anii 1931 și 1932, această structură a fost demontată. În zilele noastre, forma originală a Sfinxului a fost restaurată într-o oarecare măsură cu utilizarea unor blocuri de calcar noi.

Posibile camere secrete sub Sfinxul egiptean?

De-a lungul istoriei, capul și trupul Sfinxului au suferit vandalizări și distrugeri. Experții sugerează că nasul statuii ar fi fost rupt undeva între secolele al III-lea și al X-lea d.Hr. Există speculații privind existența unor camere secrete sub Sfinx, inclusiv a unei presupuse “Săli a Recordurilor”, însă până în prezent, nu s-a confirmat nimic concret în acest sens.

Se crede că Sfinxul din Giza face parte din complexul Piramidei lui Khafre, a doua mare piramidă construită în zonă. Fiecare dintre aceste structuri făceau parte dintr-un complex mai amplu, ce includea un palat regal, temple și facilități destinate bărcilor solare.

În apropierea piramidei, au fost identificate resturi ale unui sat al muncitorilor care au lucrat la construcția Sfinxului și a altor monumente. Complexul monumental se află la aproximativ 9 kilometri distanță de Nil. Pe lângă zona necropolei de la Giza, în Egipt se găsesc o serie de alte situri misterioase, precum cele de la Abu Sir, Saqqara și Dahshur.

“` TAGS: Egipt, Sfinx, Piramide
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments