Friday, May 24, 2024
HomeActualitateNATO pregăteşte terenul pentru summitul din iulie, susţinând avansarea Ucrainei pe drumul...

NATO pregăteşte terenul pentru summitul din iulie, susţinând avansarea Ucrainei pe drumul aderării

NATO pregăteşte terenul pentru summitul din iulie, susţinând avansarea Ucrainei pe drumul aderării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un pas crucial în direcţia integrării Ucrainei în Alianţă, invitând preşedintele Volodimir Zelenski să participe la summitul programat în iulie la Washington. Cu toate acestea, Stoltenberg a avertizat că nu se aşteaptă la un acord imediat referitor la aderarea Ucrainei la NATO. Acest lucru nu împiedică însă progresele pe care Ucraina le face către îndeplinirea criteriilor de aderare, potrivit agenţiei EFE citată de Agerpres.

Stoltenberg a subliniat că, deşi un acord nu este probabil înainte de summitul din iulie, evenimentul va reprezenta un sprijin semnificativ pentru Ucraina în drumul său către aderarea la NATO, catalogând acest proces drept ‘ireversibil’. Oficialul NATO a evidenţiat consolidarea rolului Alianţei în coordonarea asistenţei militare către Ucraina şi a programelor de instruire militară oferite de statele membre pentru sprijinirea acesteia în conflictul cu Rusia.

Iniţiative financiare pentru sprijinirea Ucrainei

În cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe NATO de la începutul lunii, Stoltenberg a propus constituirea unui fond de 100 de miliarde de euro pe o perioadă de cinci ani pentru sprijinirea Ucrainei. Propunerea a fost primită cu reacţii diferite din partea statelor membre NATO, iar Stoltenberg a subliniat din nou importanţa acestei iniţiative la discuţiile de la Kiev.

“Consider că este necesar un angajament financiar semnificativ pe termen lung pentru a susţine sprijinul nostru şi a demonstra că acesta nu este doar temporar şi ad-hoc, ci este previzibil pe termen lung”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă comune cu Zelenski.

Secretarul general al NATO a accentuat că toate eforturile sunt făcute pentru ca Ucraina să devină stat membru NATO atunci când criteriile politice vor fi îndeplinite.

Zelenski: Ucraina, membru de facto al NATO

Preşedintele Zelenski a subliniat contribuţia semnificativă a NATO la modernizarea armatei ucrainene, menţionând că aceasta foloseşte tot mai mult echipament militar provenit din ţările membre NATO. El a apreciat că Ucraina este de facto un membru al Alianţei, solicitând partenerilor occidentali accelerarea livrărilor de armament şi muniţii pentru a întări capacităţile defensive ucrainene în faţa noii ofensive pregătite de Rusia.

Zelenski a subliniat importanţa rapidităţii în aprovizionare pentru stabilizarea frontului, subliniind dificultăţile cu care se confruntă armata ucraineană în faţa forţelor superioare ale Rusiei.

În acelaşi timp, Stoltenberg a atras atenţia asupra consecinţelor grave generate de întârzierile în furnizare de echipament şi muniţie pentru Ucraina, permisând astfel Rusiei să avanseze pe teritoriul ucrainean. Secretarul general al NATO a criticat întârzierea procesului de aprobare a fondurilor americane de peste 60 de miliarde de dolari solicitate anterior de preşedintele Joe Biden și aprobate abia recent de Congres, precum şi neîndeplinirea promisiunilor UE privind suportul acordat.

“Aliaţii europeni nu au respectat promisiunile de a livra ajutoarele convenite, ceea ce a permis rachetelor ruseşti să atingă ţintele ucrainene neafectate de apărarea antiaeriană slabă existentă. Lipsa capacităţilor ofensive a permis Rusiei să-şi concentreze forţele şi să obţină avantaje teritoriale majore”, a subliniat Stoltenberg.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

TAGS: NATO, Ucraina, Zelenski, Alianţă NATO, Rusia
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments