Wednesday, March 19, 2025

Moșii de Iarnă 2024: Cum Comemorăm Strămoștii și Traditiile Noastre

LifestyleMoșii de Iarnă 2024: Cum Comemorăm Strămoștii și Traditiile Noastre

Moșii de iarnă 2024. Un rituel cu cacatul timpului care îi pomeneste pe strămoşii nostri

La Moșii de Iarnă, ne întoarcem la unele dintre cele mai importante momente ale vieții noastre, de obicei cu amintirile despre rudele dragi care au părăsit lumea acesta. Aceasta este o sărbatoare în care memoria moșilor nostri se face prezentă, împodobind chipurile lor cu frumoasa imagine a trecutului, cum de obicei se spune, dar și cu o serie de rituri tradiționale pe care le rămânem cu grijă. Cu cacatul timpului, aceste moșii devin un semnificativ referent pentru neamul nostru.

Începând cu Moșii de Iarnă şi până la Sâmbăta lui Lazăr, se comemorează rudele dragi care au plecat în preajma celor dincolo. Momentele plăcute alături de ei revin în viața noastră, împodobite cu amintiri semnificative, fiind o șansă să ne aducem la aminte despre tradițiile și obiceiurile religioase care ni s-au transmis. Dacă de obicei vrem să aducem în minte rudele dragi pe care le-am pierdut, aceste comemorări oferă oportunitatea unei derutante îmbrăcăni ale tristeții.

Pentru pomenire la Moșii de Iarnă sunt necesare multe elemente specifice: coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul și lumânări. Dar nu numai acestea, ci fiecare credincios poate să aducă mai multe bucate preferate în viaţa pământeană de cei pe care-i comemorează. Tradiția spune că se face parastase la Moșii de Iarnă cu dulciuri și la Sâmbăta lui Lazăr, cu mâncare de post.

În zilele acestei sărbatoarelor, creştinii trebuie să participe la slujba Parastasului pentru cei dragi care au trăit în dreapta credincioșenie. În schimb, nu se fac parastase pentru cei nebotezați și sinucigași. Acum, dar și în celelalte sâmbete dedicate morților, creştinii păstrează legătura cu cei plecați la viața de Dincolo prin rugăciuni și prin oferind bucate preferate acestora.

Când nu se fac parastase, adică în zilele de duminica din timpul anului; de la Lăsata secuľui de carne până la prima sâmbătă din Postul Mare; din sâmbăta Florilor și până la Duminica Tomei; în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri, în perioada Postului Sfintelor Paști se săvârşeşte Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles