Sunday, April 21, 2024
HomeActualitateMoscova respinge ferm criticile și acuzațiile aduse după moartea lui Aleksei Navalnîi

Moscova respinge ferm criticile și acuzațiile aduse după moartea lui Aleksei Navalnîi

Moscova respinge ferm criticile și acuzațiile aduse după moartea lui Aleksei Navalnîi

Kremlinul a respins cu fermitate acuzațiile și criticile Occidentului la adresa Moscovei, susținând că sunt “absolut inacceptabile”.

Moartea lui Aleksei Navalnîi în închisoare a provocat indignare la nivel internațional, iar liderii occidentali și membrii opoziției ruse au pus în mod direct responsabilitatea asupra regimului politic din Rusia. Cu toate acestea, Kremlinul a negat orice implicare și a declarat că nu cunoaște încă cauza decesului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a subliniat că nu există informații cu privire la cauza morții și a catalogat declarațiile occidentale drept “absolut inacceptabile”.

Instituțiile rusești au atras atenția populației împotriva organizării sau participării la manifestații neautorizate. Procuratura Generală din Moscova a emis un avertisment că încălcările legale vor fi sancționate, subliniind că participarea la astfel de evenimente este considerată o infracțiune administrativă.

Mai multe orașe din Rusia au fost martorele unor adunări spontane de omagiu aduse lui Navalnîi. Oamenii au mers la monumentele victimelor represiunii politice pentru a depune flori și a-și exprima solidaritatea cu politicianul de opoziție.

În Moscova, la câțiva pași de Kremlin, oamenii au adus flori pe podul Bolşoi Moskvorețki, unde politicianul de opoziție Boris Nemțov a fost asasinat în 2015. În Siberia, la Novosibirsk, autoritățile au închis perimetrul din jurul unui monument dedicat victimelor represiunii politice.

Navalnîi a fost un activist rus cunoscut pentru criticile sale la adresa președintelui Putin și a administrației carcerale. El a supraviețuit unei otrăviri îndoielnice în 2020 și a fost arestat la întoarcerea sa în Moscova în ianuarie 2021.

Opozantul rus a denunțat repetat procesele politice la care a fost supus, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziția sa față de Putin. Navalnîi l-a acuzat pe Putin de ordonarea otrăvirii sale cu substanța chimică Noviciok și a apelat la proteste masive împotriva președintelui înaintea alegerilor prezidențiale din martie.

Până în prezent, cauza morții lui Navalnîi nu a fost stabilită oficial, iar expertiza medico-legală este așteptată. Autoritățile ruse au declarat că s-au făcut eforturi pentru resuscitarea sa timp de 30 de minute, însă fără succes.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments