Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateModificări importante în Programul de Sprijin pentru Creșterea Natalității

Modificări importante în Programul de Sprijin pentru Creșterea Natalității

Modificări importante în Programul de Sprijin pentru Creșterea Natalității

Normele metodologice pentru aplicarea programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure în vederea creșterii natalității au suferit modificări semnificative prin recentul Ordin nr. 25.098, publicat în Monitorul Oficial nr. 626 din 2 iulie 2024. Aceste reglementări aduc schimbări esențiale în acordarea de vouchere pentru proceduri de fertilizare.

  • Una dintre modificările importante este extinderea condițiilor de acordare a vouchere-ului în valoare de 15.000 de lei către cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român, nu doar către cuplurile românești, așa cum era anterior.
  • În continuare, pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil, fie ei căsătoriți sau nu, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Această condiție se aplică și femeilor singure infertile.

Conform noii legislații, condițiile de eligibilitate impuse pentru a primi sprijin financiar sunt următoarele: cel puțin unul dintre cei doi beneficiari, membri ai cuplului infertil, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România; cei doi parteneri ai cuplului infertil, fie căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România la data înscrierii în program.

  1. Cei care aplică pentru acest program trebuie să se angajeze că procedurile medicale recomandate vor fi efectuate într-o unitate sanitară din România, fie ea publică sau privată, parteneră a programului și acreditată pentru astfel de proceduri;
  2. Vârsta femeii care solicită sprijinul trebuie să se încadreze în intervalul cuprins între 20 și 45 de ani la data depunerii cererii de înscriere în program.

Acest program se adresează cuplurilor și femeilor infertile cu vârsta între 20 și 45 de ani care au primit un diagnostic ce contraindică posibilitatea de a concepe în mod natural. Este necesar ca afecțiunea să fie confirmată de către un specialist în obstetrică-ginecologie cu experiență în tratamentul infertilității și în reproducerile asistate medical.

Sprijinul oferit în cadrul programului pentru creșterea natalității constă într-un ajutor financiar de 15.000 de lei, care nu este impozabil și care se acordă sub formă de două vouchere. Unul dintre vouchere valuează 5.000 de lei și este alocat pentru tratamentul medicamentos, iar cel de-al doilea, în valoare de 10.000 de lei, poate fi folosit pentru procedurile medicale specifice.

(Sursa foto: pexels.com)

TAGS:

program de sprijin, natalitate, fertilizare, cupluri infertile
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General