Wednesday, April 17, 2024
HomeSportModificări importante în legislația RCA: Păgubiții firmelor în faliment pot cere daune...

Modificări importante în legislația RCA: Păgubiții firmelor în faliment pot cere daune de peste 500.000 de lei

Modificări importante în legislația RCA: Păgubiții firmelor în faliment pot cere daune de peste 500.000 de lei

Guvernul României a adoptat o modificare semnificativă în legislația RCA, oferind păgubiților unui asigurător aflat în faliment dreptul de a solicita daune de peste 100.000 de euro, adică peste 500.000 de lei. Acestă decizie a fost luată în urma adoptării unei Directive UE, care prevede că acest plafon de despăgubire să fie eliminat. Această schimbare urmează să se aplice în cazul viitoarelor falimente, neafectând situațiile retroactive.

Astfel, românii care au fost păgubiți pe piața RCA după falimentele City Insurance și Euroins au reușit să încaseze în anul 2023 peste 630 milioane de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), organismul responsabil de plata despăgubirilor în cazul falimentului unei companii de asigurări. Această sumă reprezintă limita actuală de despăgubire de 500.000 de lei per contract de asigurare.

Din 2024 însă, OUG adoptată de Guvernul României va elimina acest plafon, urmând astfel regulile Directivei UE 2021/2118, care asigură protecția persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor responsabili de producerea prejudiciilor. Este important de menționat că această modificare legislativă se va aplica doar în cazul viitoarelor falimente și nu va avea caracter retroactiv.

În comunicatul de presă al Guvernului, s-a precizat că proiectul de lege adoptat vizează și definirea clară a persoanelor prejudiciate RCA în cadrul creditorilor de asigurări. Astfel, plafonul actual de 500.000 de lei va rămâne valabil numai pentru plățile rezultate din alte forme de asigurare decât contractele RCA. În plus, actul normativ specifică faptul că Fondul de Garantare a Asiguraților are obligația de plată doar către persoanele prejudiciate care sunt îndreptățite să primească despăgubiri în temeiul contractelor RCA în cazul unei lichidări care nu este bazată pe insolvență.

Principalele modificări aduse de noua Directivă UE includ reglementarea dreptului persoanelor prejudiciate RCA de a solicita Fondului plata despăgubirilor în cazul falimentului sau lichidării asigurătorilor, eliminarea plafonului actual de 500.000 de lei în cazul persoanelor prejudiciate RCA și extinderea protecției furnizate de Fond și în caz de lichidare care nu este bazată pe insolvență. De asemenea, Fondul de Garantare a Asiguraților are acum obligația de a rambursa sumele plătite în temeiul contractelor RCA organismelor similare din statele în care persoana prejudiciată are reședința.

Astfel, păgubiții vor putea cere daune de peste 6,45 milioane euro în cazul vătămărilor corporale, daunelor morale și deceselor rezultate din accidentele de vehicule. Suma minimă asigurată pentru vătămări corporale va fi de minimum 6.450.000 euro per accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. În cazul daunelor materiale, limita minimă a despăgubirilor va fi de 1.300.000 euro per accident, fără a se ține cont de numărul persoanelor prejudiciate.

Keywords:

TAGS: legislația RCA, modificare importantă, păgubiții firmelor în faliment, daune, Fondul de Garantare a Asiguraților, reclamație, accident auto, Directive UE
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments