Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateModificări Importante în Codul Rutier Legate de Testarea Șoferilor: Ce Trebuie să...

Modificări Importante în Codul Rutier Legate de Testarea Șoferilor: Ce Trebuie să Știi

Modificări Importante în Codul Rutier Legate de Testarea Șoferilor: Ce Trebuie să Știi

Poliția Română a făcut publice, în data de 6 iunie, detalii noi privind Ordonanța de Urgență 84/2024, subliniind că testarea nu va fi efectuată pentru toți șoferii, ci doar pentru cei care sunt suspectați de consum de substanțe interzise sau alcool, în cazul în care polițiștii observă un comportament suspect.

Aceste clarificări vin în contextul modificărilor aduse Codului Rutier, care acum prevăd amenzi pe baza înregistrărilor video, atât ale polițiștilor, cât și ale șoferilor, și introduc noi reglementări referitoare la testele de alcoolemie.

„Reținerea permisului auto este prevăzută deja în legislația rutieră existentă înainte de adoptarea OUG 84, având un caracter administrativ, fiind o măsură prevenivă, nu punitivă. Ea este impusă în scris atunci când titularul unui permis auto este declarat neapte medical pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice sau nu respectă obligația legală de a se supune examinării medicale pentru certificarea aptitudinilor sale de a conduce pe drumurile publice”, a transmis IGPR.

IGPR a informat că OUG 84 a extins posibilitatea de reținere a permisului auto și în cazul șoferilor care refuză testarea cu alcool sau substanțe interzise, dar acest lucru se aplică doar în anumite situații specifice:

  • au primit amenzi repetate în ultimii 3 ani pentru conducere sub influența alcoolului;
  • au fost condamnați definitiv pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive sau refuză prelevarea de probe biologice;
  • în vehicul există recipiente care ar putea conține alcool și prezintă urme de consum sau substanțe psihoactive;
  • manifestă un comportament suspect, ce ar putea fi cauzat de consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

„Prin urmare, nu toți conducătorii auto sunt supuși testelor, așa cum s-a presupus în spațiul public, ci doar cei care se încadrează în una dintre situațiile menționate mai sus”, a adăugat Poliția Română.

Laboratoare de Teste Antidrog și la Poliție, nu doar la IML

Pe lângă aceste schimbări, durata prelungită de analiză a probelor biologice la Institutul de Medicină Legală a determinat Ministerul Afacerilor Interne să permită Poliției Române să dețină propriile laboratoare pentru teste și emiterea rapidă a rezultatelor, conform IGPR. Primul laborator de acest gen va fi amenajat la Institutul Național de Criminalistică al Poliției Române, iar cel de-al doilea va fi instalat în județul Cluj.

„Deși până acum, în legislația anterioară, această competență nu aparținea Poliției Române, noul cadru legislativ oferă această posibilitate, iar, cu siguranță, timpul de obținere a rezultatelor va fi mult redus”, a menționat IGPR.

De ce vor fi sancționați cei care refuză testarea cu droguri sau alcool pe trotinetă electrică sau bicicletă

În ceea ce privește sancționarea conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice care se opun testării, o măsură introdusă de noua lege, până acum, „acești conducători erau încurajați să evite testele”, deoarece „legislația existentă prevedea sancțiuni contravenționale doar pentru cei care acceptau testarea și se constata consumul de alcool sau substanțe psihoactive”, de aceea s-a impus modificarea legii, a subliniat Poliția Română.

În primele 6 luni ale anului 2024, au fost raportate 300 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 55 de conducători de biciclete și trotinete, iar alți 248 au fost grav răniți.

TAGS: Poliția Română, Codul Rutier, teste alcool, laboratoare testare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General