Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateMoartea scriitoarei și criticului de artă Nina Moleva

Moartea scriitoarei și criticului de artă Nina Moleva

Moartea scriitoarei și criticului de artă Nina Moleva

Unul dintre cei mai importanți critici de artă din Rusia, Nina Moleva, a decedat la vârsta de 99 de ani, lăsând în urmă o colecție de picturi evaluată la 2 miliarde de dolari și destinată președintelui Vladimir Putin. Anunțul despre trecerea în neființă a fost făcut de serviciul de presă al Ministerului Culturii și confirmat de citatele Ria Novosti și Moskovsky Komsomolets.

Ministerul Culturii a precizat că Moleva a încetat din viață pe 11 februarie, lăsând în urmă o moștenire culturală de o valoare inestimabilă. Aceasta a fost căsătorită cu artistul avangardist Eliy Belyutin începând cu anul 1955 și împreună au adunat o colecție impresionantă, alcătuită din lucrări de artă semnate de nume mari precum Leonardo da Vinci, Michelangelo, Diego Velazquez, Titian, Bernardino dei Contino și Antonio Rossellino, printre alții.

Nina Moleva

Nina Moleva a dezvăluit că colecția a fost inițiată de bunicul ei, Ivan Grinev, care a lucrat ca artist la Teatrul Imperial. În timpul perioadei Uniunii Sovietice, picturile au fost ascunse în apartamentul său, care era unul comun, pentru a nu cădea pradă regimului opresiv comunist. În anul 1968, o parte din apartament a fost restituită proprietarilor anteriori, iar Nina și soțul ei au descoperit această colecție cu adevărat unică.

În anii ’90, Nina Moleva și soțul ei au hotărât să lase această colecție în moștenire Rusiei, dorind ca aceste opere de artă să ajungă în mâinile națiunii. Cu toate acestea, după moartea lui Belyutin în 2012, s-a descoperit că testamentul nu putea fi implementat din punct de vedere legal. Prin urmare, Moleva a reconfigurat actul testamentar și a decis să lase întreaga colecție președintelui Vladimir Putin, ca fiind reprezentantul statului rus.

Nina Moleva s-a născut pe 5 decembrie 1925 și a absolvit prestigioasa Universitate de Stat din Moscova M.V. Lomonosov în anul 1947. Viața și cariera ei au fost dedicate cercetării și promovării artei, iar colecția impresionantă pe care a adunat-o reprezintă un testament al pasiunii sale pentru artă și un dar pentru țara sa natală.

Reacții la decesul scriitoarei și criticului de artă Nina Moleva

Trecerea în neființă a Ninei Moleva a stârnit reacții puternice în lumea artei și culturii din Rusia și nu numai. Colegi și prieteni din domeniu au adus un omagiu talentului și dedicării ei, evidențiind contribuția sa la dezvoltarea și promovarea artei în țară. Cu toții au subliniat valoarea inestimabilă a colecției de picturi lăsate în moștenire națiunii, exprimându-și speranța că aceste opere vor fi expuse într-un muzeu prestigios și vor fi apreciate de publicul larg.

Nina Moleva și pasiunea pentru artă

Nina Moleva a avut o relație deosebită cu arta încă de la o vârstă fragedă. Studiile ei la Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov i-au oferit cadrul propice pentru a-și dezvolta cunoștințele și talentul artistic. Pe parcursul carierei sale, a fost cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul criticului de artă, având publicații importante și organizând expoziții de referință.

În pasiunea ei pentru artă, Nina Moleva a călătorit în toată lumea pentru a putea admira cele mai cunoscute opere și a descoperi artiști contemporani talentați. Colecția sa personală s-a transformat într-o comoară neprețuită, reflectând gustul și discernământul său artistic.

Prin gestul său de a lăsa colecția în moștenire lui Vladimir Putin, Nina Moleva a dorit să asigure că aceste opere de artă de o importanță inestimabilă vor rămâne în Rusia și vor fi apreciate de public. Cu toate că circumstanțele legale și-au pus unele limite în realizarea acestui scop, intenția și pasiunea care au stat în spatele gestului ei rămân un tribut adus artei și istoriei culturale a Rusiei.

Tags: Scriitoare, Critic de artă, Nina Moleva, Vladimir Putin, Murită, Picturi, Ministerul Culturii

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments