Moartea Martirică a Sfântului Ignatie Teoforul – Detalii neștiute și Pomenirea sa
suferit moarte martirica la Roma, in vremea domniei imparatului Traian dar mai precis între anii 98 și 117, unde a fost arestat impotriva dorinței lui, inconjurat de alti crestini care de asemenea au suferit, in contextul unei mari persecutii din Antiohia, iar pedeapsa pe care a primit-o a fost chiar cu moartea, ba mai mult, a fost aruncat la fiare in amfiteatrul din Roma, o scena destul de brutala si inspaimantatoare pentru acele timpuri.
I-a implorat pe romani să nu mijloceasca nici cum in fața autorităților imperiale, dorind un răspuns satisfactoriu dar nu in sensul familiar, ci mai degrabă pentru a obține achitarea sa: “Lasati-ma sa fiu mancare fiarelor”, ci mai degrabă pentru menționarea dorinței lui de a dobândi pe Dumnezeu. De asemenea, se declara că este „grau al lui Dumnezeu” iar imaginea aceasta sugerează o idee profundă, că este macinat de dintii fiarelor, ca astfel să devină „paine curata a lui Hristos”. La final, câțiva creștini au făcut efortul de a aduna rămășițele sale din amfiteatrul de la Roma și le-au dus la Antiohia, stabilind o legătură spirituală puternică.
Troparul Sfantului Ignatie Teoforul e o expunere succintă la cele mai înalte realități spirituale care de asemenea confirmă legătura lui cu apostolii și ceea ce a lucrat el pe pământ dar și efectul sa, lucrări care sunt de Dumnezeu insuflate, prin câteva versuri semnificative, dar nu foarte clare poate, din perspectiva lui, fiindcă se zice că „cu cuvântul adevarului drept învățând și cu credinta răbdand până la sânger”, este deci un exemplu demn de urmat, sfintite Mucenice Ignatie, roaga-te să ne salveze sufletele noastre care sunt uneori pierdute, iar acest spirit de jertfă nu poate fi trecut cu vederea.
De asemenea, în această zi, nu trebuie să uităm de alte pomeniri, incluzând – Sfintii sapte Mucenici din Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob si Parigorie; si Mucenicii Silvan, Luca, si Mochie, precum și alții, căci toți purtându-mă în gând la marele exemplu al sacrificiului precum și al dăruirii, deşi în continuare există confuzii la un moment dat în istoria martirilor, de exemplu, Sfantul Mucenic Varsemeu, Sfantul Cuvios Afraat, și un Cuvios Achepsima. Este demn de menționat că pe 30 ianuarie, pomenirea se concentrează pe Trei Ierarhi care sunt importanti în desigur în istoria creștinismului.
moartea martirica martirul Ignatie Teoforul implorare romani Troparul Sfantului Ignatie Teoforul pomenirea sapte Mucenici Trei Ierarhi