Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportMinistrul israelian de Externe cere demisia secretarului general al ONU

Ministrul israelian de Externe cere demisia secretarului general al ONU

Ministrul israelian de Externe cere demisia secretarului general al ONU

Antonio Guterres ar trebui să demisioneze din funcția de secretar general al Națiunilor Unite, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz. Declarația acestuia vine în urma acuzațiilor aduse Israelului privind implicarea unor angajați ai Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) în atacul violent al grupării Hamas din 7 octombrie.

Israelul acuză UNRWA de cooperare cu Hamas

Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) este acuzată de Israel că cooperează aproape în totalitate cu gruparea Hamas. Israelul susține că 12 angajați ai UNRWA au fost implicați în atacul Hamas și solicită demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, consideră că UNRWA nu face parte din soluție, ci din problemă și propune înființarea unei noi agenții pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, în care statele arabe să fie mai implicate decât până acum.

Conflictul de lungă durată dintre Israel și ONU

Conflictul dintre Israel și ONU durează de luni de zile, după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacul terorist al Hamas nu a venit de nicăieri, ci din 56 de ani de ocupație. Declarația sa a stârnit nemulțumirea Israelului, iar ministrul israelian de Externe de atunci, Eli Cohen, l-a atacat dur pe Guterres, afirmând că acesta nu trăiește în lumea lor.

Israelul a reproșat ONU că nu a intervenit pentru a dezamorsa conflictul dintre Israel și Hamas în decursul decadelor. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că întreruperea finanțării UNRWA va afecta negativ populația din Fâșia Gaza, care are nevoie disperată de ajutor pentru supraviețuirea zilnică.

Ministerul israelian al Externelor promite dovezi credibile

Israelul nu a furnizat încă dovezi publice pentru acuzațiile aduse angajaților UNRWA, însă ministrul israelian de Externe, Israel Katz, afirmă că vor colecta aceste dovezi și le vor trimite altor țări precum SUA și Germania. Deși oficialii americani nu au avut posibilitatea de a investiga acuzațiile, șeful diplomației americane, Antony Blinken, consideră că acestea sunt foarte credibile.

Reacția UNRWA și a comunității internaționale

UNRWA neagă acuzațiile aduse și afirmă că investighează temeinic aceste acuzații. Agenția a concediat nouă dintre angajații acuzați, iar unul dintre aceștia a decedat. Organizația Mondială a Sănătății și alte 20 de ONG-uri internaționale solicită menținerea ajutorului și susțin că întreruperea finanțării va afecta negativ populația vulnerabilă din Fâșia Gaza.

Unde a fost ONU în conflictele recente?

Conflictul israeliano-palestinian și invazia rusă în Ucraina au adus în atenție implicațiile și limitele Organizației Națiunilor Unite în menținerea păcii și securității internaționale. Criticii susțin că ONU întâmpină dificultăți în îndeplinirea mandatului său principal și că un singur drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate poate bloca luarea de măsuri. Drept de veto au cei cinci membri permanenți ai Consiliului: SUA, Rusia, China, Franța și Marea Britanie.

Concluzie

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, solicită demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în urma acuzațiilor aduse angajaților UNRWA privind implicarea în atacul Hamas din 7 octombrie. Israelul acuză UNRWA de cooperare cu Hamas și propune înființarea unei noi agenții pentru reconstrucția Fâșiei Gaza. Conflictul de lungă durată dintre Israel și ONU ridică întrebări referitoare la capacitatea organizației de a menține un dialog pașnic între actorii implicați și de a preveni recurgerea la violență armată. Reacția comunității internaționale și impactul întreruperii finanțării asupra populației din Fâșia Gaza generează preocupări în privința ajutorului umanitar necesar.

TAGS: Antonio Guterres, Israel,
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments