Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateMinistrul Energiei susține declararea de importanță strategică a proiectului Tarnița-Lăpuștești

Ministrul Energiei susține declararea de importanță strategică a proiectului Tarnița-Lăpuștești

Ministrul Energiei susține declararea de importanță strategică a proiectului Tarnița-Lăpuștești

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut declarații importante în județul Argeș privind proiectul Tarnița-Lăpuștești. Acesta a evidențiat posibilitatea ca proiectul să beneficieze de statutul de importanță strategică națională pentru o implementare accelerată, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

În luna iunie a acestui an, au existat două oferte depuse pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Această acțiune a fost determinată de lipsa de interes a anului precedent, așa cum a fost menționat de Economedia.

“Marile proiecte energetice trebuie să primească susținere din partea marilor companii energetice precum Hidroelectrica, Romgaz. Avem oportunități considerabile și o responsabilitate majoră în acest sens. Stocarea reprezintă una dintre prioritățile sistemului energetic național. Avem la dispoziție fonduri importante, iar proiectul cheie este Tarnița-Lăpuștești, pe care l-am reactivat în actuala guvernare și care se află în etapa de evaluare a ofertelor pentru studiul de fezabilitate”, a subliniat ministrul în discursul său.

În acest context, oficialul a subliniat importanța unei implementări rapide a proiectului, sugerând necesitatea declarării acestuia ca fiind de importanță strategică națională.

“Scopul nostru este să adoptăm o legislație care să recunoască proiectul ca fiind de importanță strategică națională și să facilităm implementarea accelerată, renunțând la restricțiile care ar putea întârzia proiectul. Dorim ca acest proiect să fie realizat în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat Burduja.

Despre proiectul Tarnița-Lăpuștești: Construcția hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, cu o capacitate instalată de 1.000 MW, implică o investiție greenfield de peste 1 miliard de euro. Proiectul prevede amplasarea hidrocentralei la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, pe valea Someșului Cald, cu patru grupuri de câte 250 MW fiecare, pe o perioadă de construcție estimată la 5-7 ani.

În anul 2014, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță privind acordarea de ajutoare de stat pentru investitorii în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Ulterior, Hidro Tarnița a căutat investitori privați partenere pentru proiect timp de doi ani, fără succes. În 2017, Guvernul a decis să reevalueze metodele de atragere a investitorilor pentru proiectul Tarnița.

Anul 2019 a adus discuții privind implicarea unei companii private din Coreea de Sud în proiect. Ministrul Energiei de atunci a subliniat necesitatea de a găsi parteneri investitori pentru acest proiect prin metode de parteneriat public-privat.

În 2020, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea proiectului. Argumentele sale se concentrau pe aspectele economice și lipsa de justificare pentru o hidrocentrală de 1.000 MW. Cu toate acestea, în iulie 2021, s-a informat despre interesul unora dintre companiile din Coreea de Sud, cum ar fi Hyundai și divizia locală a General Electric, de a se implica într-o posibilă reluare a proiectului.

Ministrul actual al Energiei a transformat proiectul Tarnița-Lăpuștești într-o prioritate a mandatului său. Acesta a subliniat importanța hidrocentralei ca furnizor regional de servicii de echilibrare și stocare, contribuind la securitatea energetică a țării și a regiunii Europei Centrale și de Est, având în vedere contextul geopolitic și al crizelor energetice.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General