Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateMinistrul Educației, Ligia Deca, Acuzată de Presiune Asupra Subiectelor de Bacalaureat 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, Acuzată de Presiune Asupra Subiectelor de Bacalaureat 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, Acuzată de Presiune Asupra Subiectelor de Bacalaureat 2024

Ministrul educației, Ligia Deca (PNL), este în centrul unei polemici intense după acuzațiile apărute despre presupusa presiune exercitată asupra experților care au conceput subiectele de la Bacalaureatul din 2024. Surse din minister și din inspectorate județene pentru Edupedu au dezvăluit că presiunea a fost exercitată cu scopul de a scădea nivelul de dificultate al subiectelor pentru a crește rata de promovare.

Un editorial semnat de jurnalista Raluca Pantazi de la Edupedu sub titlul “Ministrul minciunii naționale și subiectele de BAC «preparate» la comandă” aduce în discuție faptul că rezultatele de la simulare nu se regăseau în rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, susținând că există suspiciuni privind corectitudinea procesului de elaborare a subiectelor. Doar 23,6% dintre elevi au obținut note sub 5 la examenul de Bacalaureat, în contrast cu simularea în care un procent semnificativ nu a trecut de nota 5 la Limba Română.

Surse din cadrul Ministerului Educației au confirmat faptul că exista o presiune asupra experților pentru a diminua dificultatea subiectelor, având în vedere că anul 2024 este unul electoral. Profesorii aduși din exterior pentru a examina subiectele secretizate ar fi fost uimiți de nivelul de permeabilitate al ministerului în privința accesului la aceste informații confidențiale.

Astfel, acuzațiile gravitează în jurul presupusei imixtiuni a conducerii politice a Ministerului Educației în procesul de concepere a subiectelor de la Bacalaureatul din 2024, alimentând discuții aprinse în mediul educațional și social.

Ligia Deca Infirmă Acuzațiile

În ciuda acuzațiilor vehemente, ministrul educației, Ligia Deca, a respins ferm orice implicare în procesul de elaborare a subiectelor de la Bacalaureat. Aceasta a subliniat că procesul de elaborare este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare, iar cifrele privind rata de promovare nu reflectă o intervenție la nivelul conducerii ministerului.

De asemenea, Ligia Deca a menționat că presa a prezentat diferite poziții ale cadrelor didactice cu privire la complexitatea subiectelor, iar din perspectiva sa, nu există elemente semnificativ statistice care să indice o intervenție directă a ministerului în procesul de concepere a subiectelor.

Rezultatele Bacalaureatului 2024

Ministerul Educației a anunțat că rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2024 a fost de 76,4% înainte de contestații, generând cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani. Un procent de 32% dintre elevii care au trecut examenul au obținut medii între 9 și 9.49, subliniind performanța remarcabilă a acestora.

Aceste rezultate ridică semne de întrebare în contextul acuzațiilor de presiune politică asupra elaborării subiectelor, făcând ca dezbaterea asupra corectitudinii procesului de evaluare să devină centrală în peisajul educațional românesc.

Concluzii și Reacții

Polemica declanșată de acuzațiile aduse ministrului educației, Ligia Deca, în legătură cu presupusa implicare politică în conceperea subiectelor de la Bacalaureatul din 2024 a stârnit reacții contradictorii în societatea românească. Dezbaterile privind transparența și corectitudinea procesului de evaluare a examenelor și consecințele asupra învățământului românesc sunt la ordinea zilei.

În ciuda declarațiilor oficiale care infirmă acuzațiile, investigațiile și analizele ulterioare vor fi decisive în clarificarea situației și restabilirea încrederii în sistemul de educație din România.

Citește mai multe pe Edupedu: Educație

TAGS: Educație, Bacalaureat, Ligia Deca, Presiune politică, Ministerul Educației, Subiecte examen, Rata promovare.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General