Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeActualitateMinisterul Sănătății permite eliberarea antibioticelor fără rețetă pentru 48 de ore

Ministerul Sănătății permite eliberarea antibioticelor fără rețetă pentru 48 de ore

Ministerul Sănătății permite eliberarea antibioticelor fără rețetă pentru 48 de ore

Un ordin recent emis de Ministerul Sănătății a reglementat condițiile în care farmaciștii pot elibera anumite antibiotice fără prescripție medicală. Această măsură se aplică doar în situațiile în care pacientul nu a reușit să ajungă la medic și este valabilă pentru o perioadă de 48 de ore.

Lista antibioticelor care pot fi eliberate în lipsa unei rețete medicale include doar 20 de denumiri internaționale, în funcție de problema medicală expusă.

Inovația adusă de această nouă regulă a fost dezvăluită în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol. Ea a explicat că aceste antibiotice de primă intenție, cum ar fi tetraciclina, ampicilina și biseptolul, sunt cele eliberate în primă fază pentru o perioadă de 48 de ore. Aceste medicamente sunt, de obicei, mai puțin susceptibile la dezvoltarea rezistenței antimicrobiene.

În ciuda eliberării acestor antibiotice fără prescripție, Adriana Pistol a subliniat că pacientul ar trebui să consulte un medic în cazul în care simptomele persistă sau se înrăutățesc. Este important să se ajungă la un diagnostic corect și la un tratament adecvat, iar acest lucru poate fi realizat doar printr-un consult medical detaliat.

Cele 20 de medicamente care pot fi eliberate fără rețetă, la decizia farmacistului, pentru o perioadă de 48 de ore, sunt următoarele:

 1. AMOXICILLINUM*
 2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
 3. AMPICILLINUM*
 4. CEFADROXILUM*
 5. CEFALEXINUM*
 6. CHLORAMPHENICOLUM*
 7. CLARITHROMYCINUM*
 8. CLINDAMYCINUM*
 9. DOXYCYCLINUM*
 10. ERYTHROMYCINUM*
 11. METRONIDAZOLUM oral*
 12. NITROFURANTOINUM*
 13. OXACILLINUM*
 14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
 15. SULFAFURAZOLUM*
 16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
 17. SULTAMICILLINUM*
 18. TETRACYCLINUM*
 19. TINIDAZOLUM*
 20. NYSTATINUM*

Mulți farmaciști consideră că acest ordin a fost emis într-o grabă excesivă și că mai sunt aspecte care trebuie discutate cu specialiștii în domeniu. Până la finalizarea bazei de date în jurul mijlocului lunii martie, pacienții vor declara sub semnătură că nu vor obține medicamentele respective și de la alte farmacii, dar acest lucru nu poate fi verificat în prezent.

În concluzie, această măsură reprezintă o opțiune temporară de a ajuta pacienții care nu pot obține o rețetă medicală în timp util, dar nu trebuie privită ca o soluție pe termen lung. Consultul medical rămâne esențial pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

TAGS: Ministerul Sănătății, antibiotice fără rețetă, farmacii, pacienți, rezistența antimicrobiană
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments