Wednesday, April 17, 2024
HomeSportMesaje false trimise în numele ANAF - Atentate la siguranța contribuabililor

Mesaje false trimise în numele ANAF – Atentate la siguranța contribuabililor

Mesaje false trimise în numele ANAF – Atentate la siguranța contribuabililor

ANAF, Agenția Națională de Administrare Fiscală, avertizează cetățenii cu privire la o nouă tentativă de fraudă în numele instituției. Infractorii din mediul online au inițiat o campanie de mesaje false, în care solicită informații privind facturile emise prin sistemul e-Factura. Aceste mesaje sunt trimise de pe adresa de e-mail [email protected], care nu aparține instituției. ANAF subliniază importanța luării unor măsuri de precauție pentru a evita căderea victimă acestei tentative de înșelăciune.

Într-un comunicat oficial, ANAF subliniază gravitatea acestei situații și îndeamnă contribuabilii să nu deschidă aceste e-mailuri și să nu furnizeze date personale. E important să fim vigilenți în fața unor astfel de mesaje false și să evităm accesarea documentelor anexate sau accederea pe linkurile incluse în conținutul lor. ANAF recomandă, de asemenea, ca utilizatorii să nu răspundă la aceste solicitări și să ignore mesajele.

Pentru a sprijini cetățenii în protejarea datelor lor personale și a evita situațiile de fraudare, ANAF oferă câteva recomandări esențiale. În primul rând, utilizatorii nu trebuie să deschidă mesajele de fraudă și să nu dea curs solicitărilor primite prin acestea. De asemenea, este important să nu se acceseze documentele sau linkurile incluse în aceste mesaje. ANAF amintește că nu solicită niciodată date personale, cum ar fi numărul de cont bancar sau codul numeric personal, prin intermediul acestor comunicări.

Siguranța digitală a contribuabililor este o prioritate pentru ANAF. Prin implementarea sistemului e-Factura, instituția dorește să faciliteze procesul de gestionare a facturilor și să aducă beneficii semnificative pentru toate părțile implicate. Cu toate acestea, este important ca utilizatorii să fie atenți la potențialele amenințări cibernetice și să-și protejeze informațiile personale.

ANAF aduce în atenția utilizatorilor și alte aspecte legate de serviciile oferite prin sistemul e-Factura. Prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) și al API-ului (interfața pentru depuneri/interogări automate), cetățenii au acces la serviciile oferite de sistemul e-Factura. Aceste servicii sunt esențiale pentru facilitarea comunicării securizate cu ANAF și furnizarea de informații fiscale cu caracter general.

ANAF informează că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, sistemul informatic Ro e-Factura B2B va deveni obligatoriu pentru toate companiile. În acest context, este important ca companiile să se informeze corect despre utilizarea acestui sistem și să se asigure că se conformează cerințelor legale. Este esențial ca firmele să evite orice încercare de fraudare sau obținere ilegală de informații.

Pentru a sprijini contribuabilii în această perioadă de tranziție către sistemul e-Factura, ANAF oferă suport prin intermediul CALL CENTER-ului, la numărul de telefon 031.40.39.160. Aici, utilizatorii pot obține informații și asistență cu privire la utilizarea echipamentului și rețelei necesare pentru utilizarea corectă a sistemului e-Factura.

ANAF reamintește că siguranța informațională este responsabilitatea noastră comună. A fi conștienți și pregătiți în fața acestor posibile tentative de fraudă este esențial pentru a proteja atât interesele personale, cât și integritatea datelor noastre. Prin urmare, este important să fim vigilenți și să acordăm atenție atunci când primim astfel de mesaje suspecte sau solicitări neașteptate.

Sursa: ANAF

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments