Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeActualitateMark Rutte, favoritul pentru succesiunea lui Jens Stoltenberg la NATO

Mark Rutte, favoritul pentru succesiunea lui Jens Stoltenberg la NATO

Mark Rutte, favoritul pentru succesiunea lui Jens Stoltenberg la NATO

Premierul olandez Mark Rutte este considerat marele favorit pentru a-l succeda pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, însă unele țări est-europene nu-i susțin candidatura, conform unui articol Bloomberg.

Conform surselor, statele care îl susțin pe Mark Rutte au făcut eforturi intense în culise pentru a asigura o încheiere rapidă a acestei cursuri, până în vara acestui an.

Decizia privind succesiunea trebuie să fie una unanimă în rândul celor 31 de aliați ai NATO, iar liderul olandez este deja favoritul principal pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcție, când acesta își va încheia mandatul în octombrie.

Cu toate acestea, unele țări din Europa de Est încă nu și-au acordat sprijinul lui Rutte, conform unor surse nemenționate de către Bloomberg.

„Trump a avut dreptate”

Mark Rutte a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, în această săptămână, în cadrul căruia a îndemnat statele europene să aloce mai multe fonduri pentru domeniul apărării, în linie cu mesajul fostului președinte american Donald Trump, care este un posibil candidat la Casa Albă în alegerile din noiembrie.

În același timp, Rutte a susținut atacurile americane și britanice asupra organizației Houthis la începutul acestei luni.

Rolul secretarului general al NATO va fi extrem de important în contextul prelungirii conflictului dintre Rusia și Ucraina. Este necesar să se găsească un echilibru pentru a evita escaladarea situației și repercusiunile grave între alianță și Rusia, dar în același timp, să se mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, în condițiile în care publicul este tot mai reticent în ceea ce privește costurile implicate.

Cel mai longeviv premier al Olandei

Mark Rutte încheie după 13 ani cel mai lung mandat de premier al Olandei. Guvernul său s-a prăbușit în luna iulie din cauza divergențelor interne privind politica de migrație.

Momentan, Rutte va rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern de coaliție, urmând ca politicianul de extremă dreapta Geert Wilders să preia conducerea.

Mark Rutte, în vârstă de 56 de ani, beneficiază de sprijinul majorității membrilor NATO pentru a deveni liderul alianței, întrucât este perceput ca fiind capabil să gestioneze relația cu Donald Trump.

A anunțat deja disponibilitatea sa

În octombrie 2023, Mark Rutte și-a manifestat deschiderea pentru a prelua poziția de secretar general al NATO, însă în cadrul Forumului Economic de la Davos a evitat să comenteze dacă își menține candidatura în continuare.

„Principala problemă identificată de Trump a fost aceea că nu cheltuim suficient în domeniul apărării”, a declarat Rutte într-un interviu acordat Bloomberg TV. „El a avut dreptate”, a adăugat el.

Sprijin larg în ciuda ambiguităților

În ciuda sprijinului puternic din partea țărilor membre majore ale NATO, precum Franța și Germania, ambasadorii NATO nu au semnat încă candidatura lui Rutte.

Unele țări din flancul estic al alianței manifestă reticență în a-l susține, în contextul în care se exercită presiuni pentru o reprezentare mai puternică a regiunii în funcțiile de conducere ale organizației.

Balticii și-au exprimat dorința de a avea un candidat

Conform informațiilor Bloomberg, la finalul anului trecut, premierul estonian Kaja Kallas și ministrul leton de externe Krisjanis Karins și-au exprimat interesul pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO, însă țările lor nu l-au nominalizat oficial pentru acest post.

Aliații NATO își propun ca procesul de selecție să fie finalizat în această primăvară, pentru a evita ca această funcție să fie afectată de negocierile privind posturile de conducere care vor avea loc după alegerile din Uniunea Europeană.

Astfel, se estimează că decizia finală va fi luată în timp util pentru a fi anunțată în cadrul summit-ului liderilor NATO din iulie care va avea loc la Washington.

Intră în discuție și numele americanilor

Mark Rutte a fost abordat de două ori de către Statele Unite pentru a prelua această funcție, conform unei alte surse care a dorit să rămână anonimă.

Însă Rutte a refuzat în ultima instanță, considerând că guvernul său nu se va prăbuși atât de repede cum s-a întâmplat în final.

Jens Stoltenberg își va încheia mandatul în cadrul celei de-a 75-a aniversări a alianței, care va fi sărbătorită în cadrul unui summit al liderilor la Washington în această vară.

Iohannis, un nume vehiculat în trecut

La un moment dat, președintele României, Klaus Iohannis, a fost menționat ca unul dintre posibilii candidați pentru această funcție.

În anul 2022, publicația Libertatea a scris că Iohannis se afla pe o listă alături de fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte, premierul estonian Kaja Kallas și fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini.

Mai recent, liberalii europeni au discutat despre posibilitatea ca Iohannis să devină președintele Consiliului European, având în vedere că actualul șef al instituției, Charles Michel din Belgia, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare de anul acesta. Statele europene occidentale sunt grăbite să găsească un înlocuitor pentru Michel, pentru a evita ca funcția respectivă să revină premierului maghiar Viktor Orban.

Ungaria va deține președinția Consiliului UE din iulie 2024, iar numirea în funcția rămasă vacantă trebuie făcută până atunci. În numeroase rânduri, Viktor Orban a fost criticat pentru politica sa apropiată de cea a Rusiei, pentru utilizarea dreptului de veto în cazul

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments