Sunday, April 21, 2024
HomeSportMari concedieri în industria IT: Companiile de top continuă valul de disponibilizări...

Mari concedieri în industria IT: Companiile de top continuă valul de disponibilizări în 2024

Mari concedieri în industria IT: Companiile de top continuă valul de disponibilizări în 2024

Industria tehnologiei a trecut printr-un început de an dificil, cu companii de prim-plan precum Google, eBay și Microsoft anunțând decizii masive de concediere. Datele recente prezentate de publicația CNBC arată că în luna ianuarie a anului 2024, peste 23.000 de angajați au fost concediați de la 85 de companii din domeniul IT. Este vorba de cea mai mare cifră de concedieri înregistrată din martie 2023 până în prezent.

Conform surselor, compania SAP a anunțat schimbări în locurile de muncă sau concedieri pentru 8.000 de angajați, în timp ce Microsoft a eliminat 1.900 de posturi în divizia sa de jocuri. Start-up-ul fintech Brex a fost și el afectat, concediind 20% din personalul său, iar eBay a redus 1.000 de locuri de muncă, adică 9% din forța sa de muncă cu normă întreagă.

Însă, numărul mare al concedierilor nu se oprește aici. Google a confirmat că a eliminat câteva sute de locuri de muncă, în timp ce Amazon a redus sute de posturi în cadrul diviziilor Prime Video, MGM Studios, Twitch și Audible. Unity, o altă companie IT, planifică o reducere de aproximativ 25% a personalului, iar Discord, furnizorul popular de servicii de mesagerie pentru jucători, renunță la 17% din forța sa de muncă.

Analiza CNBC indică faptul că există temeri că valul de disponibilizări se va extinde și în luna februarie, odată cu prezentarea rezultatelor trimestriale ale companiilor Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft. Aceste măsuri de concediere sunt interpretate de investitori drept răspuns la inflație, majorarea ratelor dobânzilor, temerile legate de recesiune și o scădere semnificativă a pieței în 2022.

Meta, compania mamă a Facebook, a fost printre cele mai afectate

Meta, compania mamă a Facebook, a avut un an dificil în 2023, fiind supranumit “anul eficienței”. Pe parcursul anului trecut, acțiunile gigantului social media au crescut cu aproape 200%, în timp ce se realiza o reducere drastică a forței de muncă, cu aproximativ 20.000 de locuri de muncă eliminate.

Apariția inteligenței artificiale în industria IT a stârnit îngrijorări cu privire la nevoia tot mai scăzută de forță de muncă umană pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai inteligentă. Unele companii de tehnologie au redus efectivele în anumite departamente pentru a se concentra mai mult pe dezvoltarea de produse bazate pe inteligență artificială, pentru a rămâne competitive într-un mediu în continuă schimbare.

Astfel, industria IT se confruntă cu provocări semnificative în acest început de an 2024, iar angajații sunt afectați într-un număr din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, impactul exact al acestor concedieri masive asupra industriei rămâne de văzut, în timp ce companiile încearcă să se adapteze la noile condiții economice.

TAGS:

industria IT, concedieri, Google, eBay, Microsoft, SAP, Meta, Facebook, industria tehnologiei, inteligența artificială, dezvoltarea produselor de AI, investitori, inflație, rate dobânzi, recesiune, piața IT TAGS: industria IT, concedieri, Google, eBay, Microsoft, Apple, Meta, Amazon, SAP, Unity, Discord, Facebook, investitori, inflație, rate dobânzi, recesiune, piața IT
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments