Saturday, May 18, 2024
HomeSportMarcel Ciolacu: Pensii asigurate înainte de Paște și majorări pentru pensionari

Marcel Ciolacu: Pensii asigurate înainte de Paște și majorări pentru pensionari

Marcel Ciolacu: Pensii asigurate înainte de Paște și majorări pentru pensionari

Într-o declarație recentă, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul va respecta promisiunea de a achita toate pensiile înainte de sărbătoarea Paștelui. De asemenea, a asigurat că banii necesari pentru majorarea pensiilor din luna septembrie sunt deja alocați în bugetul actual.

Marcel Ciolacu a reiterat: „Toate pensiile vor fi achitate, așa cum am promis, înainte de Paște! Rămânem fermi în hotărârea noastră referitoare la plata pensiilor recalibrate în septembrie. O dovadă clară este prezența integrală a sumelor necesare pentru sectorul de pensii din 2024 în buget”, a subliniat premierul.

Referindu-se la datele din primul trimestru, Marcel Ciolacu a evidențiat o creștere semnificativă a încasărilor din contribuțiile sociale cu peste 22%. Această evoluție este rezultatul creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor. Astfel, se va asigura plata integrală a pensiilor recalculate, iar fondurile necesare sunt deja prevăzute în buget pentru întregul sector de pensii, a completat premierul.

PSD: Pensiile vor crește pentru peste 60% dintre pensionari

Partidul Social Democrat a evidențiat că noua lege a pensiilor va aduce majorări substanțiale, iar aproximativ cinci milioane de pensii vor fi recalibrate în curând. Până la finalul lunii, pensionarii vor primi decizia conform căreia pensiile lor vor fi recalculate conform noii formule, sumele urmând a fi încasate începând cu luna septembrie.

De asemenea, PSD a subliniat că pensionarii vor benefici de o majorare a veniturilor considerabilă conform noii legislații adoptate.

Ministrul Muncii: Contiuare a cuantumului favorabil al pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a asigurat că nicio pensie nu va fi redusă, menținându-se nivelul cel mai favorabil pentru pensionari. Reforma pensiilor se bazează pe principiul contributivității, astfel încât fiecare persoană să primească un cuantum echitabil, indiferent de variațiile din legislație sau diferențele de gen.

Simona Bucura Oprescu a subliniat: „Legea actuală a pensiilor pune accent pe contributivitate, având ca bază totalul punctelor acumulate, incluzând puncte contributive, puncte asimilate și puncte de stabilitate. Acest sistem va aduce majorări semnificative pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani”, a explicat ministrul Muncii.

Evoluția punctului de pensie

PSD a comunicat că aproape trei milioane de pensionari, din totalul de aproximativ cinci milioane, vor beneficia de majorări ale pensiilor începând cu luna septembrie, ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei.

În ceea ce privește evoluția punctului de pensie, social-democrații au subliniat că în perioada guvernării lor s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri. Astfel, în 2017, valoarea punctului de pensie era de 1.000 lei, în timp ce în 2019 acesta a crescut la 1.265 lei.

Odată cu venirea PSD la guvernare în 2022, valoarea punctului de pensie a ajuns la 1.586 lei, după o majorare de aproximativ 150 lei. Ulterior au urmat alte două creșteri, până la 1.785 lei și, respectiv, 2.032 lei, conform informațiilor oferite de social-democrați.

În concluzie, valoarea punctului de pensie s-a dublat în ultimii șapte ani, reflectând creșterea veniturilor. Acest crescând constant se reflectă și în pensia medie din România, care în luna aprilie a acestui an era de 2.292 lei, comparativ cu 2.005 lei în aceeași perioadă a anului precedent. Comparația cu 2017 arată că venitul mediu al unui pensionar era de 1.071 lei când valoarea punctului de pensie era de 1.000 lei, reprezentând aproximativ 50% din pensia medie actuală, conform datelor oferite de PSD.

Tags:

pensiile, pensionari, Marcel Ciolacu, majorare pensii, recalculare pensii, ministrul muncii

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments