Monday, June 24, 2024
HomeActualitateMarcel Boloş: Decontul de TVA precompletat, pasul viitor în digitalizarea fiscală

Marcel Boloş: Decontul de TVA precompletat, pasul viitor în digitalizarea fiscală

Marcel Boloş: Decontul de TVA precompletat, pasul viitor în digitalizarea fiscală

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat miercuri seară pe pagina sa de Facebook că digitalizarea fiscală în România avansează continuu, iar unul dintre paşii concreţi în acest sens este implementarea decontului de TVA precompletat. Acesta a subliniat importanţa gestionării eficiente a cantităţii mari de date fiscale în vederea analizei de risc şi prevenirii evaziunii fiscale.

Potrivit lui Marcel Boloş, una dintre cele mai mari provocări în digitalizarea fiscală este manipularea şi analizarea eficientă a cantităţii uriaşe de date, astfel încât să se poată detecta riscurile fiscale şi să se reducă impactul negativ asupra bugetului de stat. Soluţia propusă pentru această problemă este implementarea sistemului e-TVA, care are potenţialul de a schimba complet modul în care contribuabilii interacţionează cu Ministerul Finanţelor şi ANAF.

Sistemul e-TVA, bazat pe datele din e-Factura şi e-Casă de marcat, va genera automat deconturi de TVA precompletate, simplificând astfel procesul pentru contribuabili şi oferind autorităţilor fiscale date precise şi actualizate pentru combaterea evaziunii fiscale. Această inovaţie va aduce beneficii atât contribuabililor, cât şi statului, în lupta împotriva evaziunii fiscale.

Marcel Boloş a precizat că a avut o şedinţă cu direcţiile din Ministerul Finanţelor şi ANAF responsabile de proiect pentru a verifica progresul în implementarea sistemului e-TVA. Echipa lucrează intens pentru a respecta termenul asumat de 1 iulie 2024, când decontul de TVA precompletat ar urma să fie disponibil pentru toţi contribuabilii.

Beneficiile decontului de TVA precompletat

Implementarea decontului de TVA precompletat va aduce numeroase beneficii atât pentru contribuabili, cât şi pentru autorităţile fiscale. Iată câteva dintre acestea:

  • Proces simplificat: Contribuabilii nu vor mai fi nevoiţi să completeze manual deconturile de TVA, ci vor avea acces la deconturi precompletate, generând economii de timp şi efort.
  • Reducerea riscului de eroare: Deconturile precompletate vor minimiza riscul de erori în completarea datelor şi vor asigura corectitudinea informaţiilor raportate, reducând astfel posibilitatea de a atrage atenţia autorităţilor fiscale.
  • Acces la date precise şi actualizate: Autorităţile fiscale vor avea la dispoziţie date actualizate şi precise pentru verificarea informaţiilor fiscale, ceea ce va facilita analiza de risc şi combaterea evaziunii fiscale.
  • Transparenţa procesului fiscal: Implementarea decontului de TVA precompletat va aduce transparenţă şi uniformitate în procesul de raportare fiscală, creând astfel un mediu mai echitabil pentru toţi contribuabilii.

Progresele în digitalizarea fiscală

România se află pe drumul spre digitalizarea completă a sistemului fiscal, iar implementarea decontului de TVA precompletat este doar unul dintre paşii făcuţi în această direcţie. Marcel Boloş a subliniat că mai este mult de muncă până când gestionarea veniturilor bugetului de stat şi inspecţiile fiscale vor fi complet digitalizate, însă progresul este vizibil în fiecare zi.

Odată cu implementarea sistemului e-TVA, relaţia dintre contribuabili şi Ministerul Finanţelor şi ANAF se va schimba în mod fundamental. Digitalizarea fiscală are potenţialul de a aduce beneficii semnificative pentru toţi cei implicaţi, creând un mediu mai eficient, transparent şi echitabil în ceea ce priveşte raportarea şi plata impozitelor şi taxelor.

Pentru a afla mai multe informaţii despre decontul de TVA precompletat şi alte noutăţi din domeniul fiscal, puteţi accesa acest link pentru a naviga către pagina dedicată de pe portalul EZS.

TAGS: digitalizare fiscală, decont TVA, Ministerul Finanţelor, ANAF, evaziune fiscală

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General