Thursday, May 23, 2024
HomeSportMajorare a pensiilor pentru românii cu ore suplimentare și studii superioare

Majorare a pensiilor pentru românii cu ore suplimentare și studii superioare

Majorare a pensiilor pentru românii cu ore suplimentare și studii superioare

Guvernul român a adoptat o nouă lege a pensiilor care aduce schimbări benefice pentru pensionarii din țară. Potrivit acestei legi, românii care au lucrat ore suplimentare sau care au terminat facultatea vor primi bani în plus la pensie, într-o încercare de a recunoaște eforturile și contribuția lor la societate.

O categorie de norocoși care vor beneficia de aceste schimbări sunt cei care au făcut armata. Acum, acești români vor primi mai mulți bani la pensionare, având în vedere importanța și sacrificiul pe care l-au adus în slujba țării.

Majorarea pensiilor nu vine ca o surpriză în contextul în care, la începutul anului, indemnizațiile pentru pensionari au fost majorate cu 13,8%, iar punctul de pensie a crescut de la 1.785 lei la 2.032 lei. Aceste majorări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024 și au adus beneficii pentru aproximativ 5 milioane de români. Cu toate acestea, noile modificări aduse de legea pensiilor vor aduce în continuare creșteri pentru pensionarii din România.

Bani în plus la pensie pentru românii cu studii superioare și armata

Noua lege a pensiilor prevede că românii care au terminat facultatea sau masteratul vor primi puncte în plus la calculul pensiei lor. Aceste puncte în plus vor fi înmulțite cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei, și vor contribui la creșterea pensiilor.

De exemplu, dacă o persoană a făcut patru ani de facultate, va beneficia de un punct în plus la calculul pensiei. Dacă a finalizat și un masterat, va primi încă 0,5 puncte în plus. Astfel, un român care a terminat facultatea și masteratul poate primi 122 de lei în plus la pensie.

Legea pensiilor aduce beneficii și pentru românii care au lucrat peste program sau care au beneficiat de sporuri și prime în timpul activității lor profesionale. Acești români vor primi puncte în plus la calculul pensiilor lor, recunoscând astfel eforturile lor suplimentare și contribuția adusă în câmpul muncii.

În plus, noua lege a pensiilor acordă puncte în plus și celor care au avut o perioadă de contributivitate de peste 25 de ani. Această categorie include și cazurile de șomaj, în conformitate cu noile reglementări prin Legea 360/2023.

Suma pensiilor și calculul acestora

Pensiile în România sunt calculate în funcție de un sistem complex de puncte. Valoarea punctului de referință (VPR) este de 81 de lei și este înmulțită cu numărul total de puncte acumulate de un pensionar. Aceste puncte includ atât cele de contributivitate, cât și cele de necontributivitate și perioadele asimilate.

Pentru fiecare an de contributivitate, se acordă un punct. În cazul românilor care au terminat facultatea sau masteratul, aceștia vor primi puncte de necontributivitate, în valoare de 0,25 puncte pentru fiecare an de studiu. Astfel, suma pensiei va crește în funcție de punctele acumulate în timpul muncii și studiilor superioare.

Este important de menționat că, prin noile modificări aduse de legea pensiilor, punctele de necontributivitate pot aduce majorări substanțiale la pensia românilor. Astfel, pensionarii cu studii superioare sau care au lucrat suplimentar vor beneficia de un venit mai mare la pensionare.

În concluzie, noua lege a pensiilor aduce schimbări pozitive pentru pensionarii din România. Românii care au lucrat ore suplimentare sau care au terminat facultatea vor primi bani în plus la pensie, recunoscând astfel eforturile și contribuția lor la societate. Este un pas important în direcția asigurării unei pensii decente pentru cei care au adus o contribuție valoroasă în câmpul muncii și educației.

TAGS: Majorare pensii, Legea pensiilor, Bani in plus la pensie, Romani cu ore suplimentare, Studii superioare, Armata romana

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments