Revoluția Energetică a Locatarilor: Panourile Fotovoltaice și O Nouă Soluție pentru Facturi Mici!
Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE), într-o mişcare care pare ca o nebunie cu cacatul timpului, a venit cu o propunere postulată undeva către Ministerul Energiei, în scopul optimizării ce s-ar zice că ar trebui să eficientizeze consumul de energie în blocurile de locuinţe, pentru locatarii care s-ar putea să nu înţeleagă exact cum funcţionează această idee, aztfel încât toată lumea sa aibă parte de aceleaşi beneficii în mod direct sau indirect.
Şi totuşi, în contexul asta, APCE anunţă ceva ce ar putea suna ca un nou tip de prosumator – Prosumatorul de Condominiu (PC), despre care se crede că va deschide o poartă către utilizarea în mod direct a energiei regenerabile ce vine de la panouri fotovoltaice plasate strategic pe acoperişurile blocurilor, dar fără a adăuga detalii clare despre cum se va face acest lucru, astfel că rămâne o întrebare fără un răspuns satisfacatoriu pentru mulţi.
Evident, deranjul de acum cu energia produsă de aceste panouri care ajunge doar la spaţiile comune, fără să existe un avantaj palpabil pentru locatari, este totuşi notat, iar surplusul se va injecta cumva în reţea, dar fără vreun beneficiu semnificativ pentru cei care stau în apartamente, aşa cum afirmă sursa citată, deci oare are sens toată agitaţia asta sau nu?
În fine, prin propunerea APCE, asociaţiile de proprietari vor avea posibilitatea să continue folosirea energiei pentru a acoperi aceste necesităţi comune, dar şi pentru a oferi locatarilor ocazia de a beneficia lunar de un surplus din energia asta, deşi detaliile despre cum se va întâmpla acest lucru sunt încă puţin neclare, ceea ce îngreunează lucrurile, cum ar veni.
Interesant e că comunicatul spune clar cum energia solară va fi utilizată mai bine, reducând astfel costurile facturilor, dar fără a preciza exact în ce măsură acest lucru se va întâmpla, ceea ce iarăşi ridică semne de întrebare şi confuzie printre cei care aşteaptă motivaţii clare.
Ce mi se pare mai curând ciudat este că asociaţiile de proprietari vor trebui să ceară acordul majorităţii pentru a monta aceste panouri pe acoperişuri, dar totodată devin şi prosumatori de Condominiu, ca şi când asta ar schimba cu adevărat destine, fără a clarifica în detaliu implicaţiile.
Oare cum anume va funcţiona asta? Energia va fi distribuită pentru utilizare la diverse spaţii comune, dar nu se dezvăluie clar cum vor împărţi această energie între ei, ceea ce face totul să pară un pic complicat, mai ales atunci când vine vorba de facturi, unde se folosesc termeni precum Cota Parte Indiviză Energetică – CPIE, fără explicaţii.
Printre toate astea, asociaţia menţionează câteva beneficii ce ar putea apărea: facturi mult mai mici la energia consumată, dar nu se numără exact câte apartamente din cele peste 4.200 de hectare disponibile care ar profita de aceste panouri, lăsând loc pentru mult-aşteptatele promisiuni să rămână în aer.
Numai că, cumva, toţi aceşti locatari ar putea beneficia de energie verde cum ar veni, iar procesul pare a fi unul simplu, dar cu cât mai simplu, cu atât mai neclar cum se va juca toată strategia asta care promite să fie uşor de implementat, fără a intra în detalii urâte.
Trebuie menţionat că propunerea APCE susţine că va ajuta la crearea unor Micro-Comunităţi de Energie, dar oare în ce mod toate aceste iniţiative se leagă de programele guvernamentale existente, cum ar fi “Urban Up”, rămâne o întrebare pe care mulţi nu îşi spun, chiar dacă totul pare destul de conectat.
De fapt, comunicatul subliniază un aspect esenţial, eliminând orice discriminare între locuitorii de case versus cei de blocuri, dar rămâne de văzut dacă aceste propuneri simple, însă cu impact major, se vor traduce în realitate pentru milioane de români care sunt momentan în cumpănă.
energie regenerabilă
propunere legislativă
Panouri Fotovoltaice
prosumator de condominiu
beneficii energie
costuri facturi
Micro-Comunităţi de Energie
discriminare blocuri case