Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateLloyd Austin încurajează țările cu sisteme Patriot să doneze Ucrainei

Lloyd Austin încurajează țările cu sisteme Patriot să doneze Ucrainei

Lloyd Austin încurajează țările cu sisteme Patriot să doneze Ucrainei

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a făcut apel marți către țările care dețin sisteme antiaeriene Patriot să ofere sprijin Ucrainei prin donarea acestor echipamente esențiale pentru securitatea antiaeriană a țării în fața amenințării Rusiei. Declarațiile au fost transmise de AFP și preluate de sursele citate de Agerpres.

În cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților, Austin a subliniat importanța mobilizării statelor membre NATO care dețin sisteme Patriot pentru a sprijini Ucraina. “Există țări care au în dotare sisteme Patriot, iar noi ne străduim să continuăm această mobilizare în sprijinul Ucrainei”, a declarat oficialul american. “Am purtat discuții și am încurajat liderii unor state aliate să ofere mai multă asistență și echipamente necesare”, a adăugat el, fără a specifica statele vizate.

În contextul intensificării conflictului din Ucraina, Germania a anunțat că va sprijini Kievul oferind o nouă baterie Patriot, ceea ce reprezintă a treia donație de acest tip acordată Ucrainei de la începutul confruntării cu Rusia. Statele membre UE care dispun de astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia.

Într-o întâlnire desfășurată săptămâna trecută între miniștrii europeni de externe și ai apărării, s-a discutat despre necesitatea consolidării sprijinului acordat Ucrainei în ceea ce privește apărarea antiaeriană. Cu toate acestea, nu au fost anunțate angajamente ferme referitoare la furnizarea de sisteme americane Patriot, o cerere urgentă formulată de către autoritățile de la Kiev.

Oficiali din statele care dețin sisteme Patriot susțin că este dificil să ofere aceste echipamente Ucrainei, deoarece acestea sunt parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană. Premierul polonez, Donald Tusk, a explicat că disponibilitatea limitată a sistemelor face dificilă furnizarea lor în prezent. “Nu avem suficiente resurse de acest tip pentru a face donații în acest moment. Este important să ne asigurăm protecția spațiului aerian propriu, inclusiv în situații critice legate de rachetele rusești”, a subliniat Tusk.

Ține-te la curent cu evoluția conflictului din Ucraina accesând informații în timp real pe Libertatea LIVETEXT.

TAGS:

Ucraina, Lloyd Austin, sisteme Patriot, Rusia, apărare antiaeriană
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments