Monday, June 24, 2024
HomeActualitateLIVETEXT Război în Ucraina, ziua 839 | Zelenski a ajuns in Germania....

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 839 | Zelenski a ajuns in Germania. SUA permit Brigăzii Azov să folosească arme americane


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, unde va participa la Conferința pentru redresarea Ucrainei și va discuta cu cancelarul Olaf Scholz despre asistența militară pentru Kiev, extinderea capacității de apărare aeriană și producția comună de armament. Ziarul american Washington Post relatează că SUA renunță la interdicția de folosire a armelor americane pentru Brigada Azov din Ucraina.


08:0711-06-2024

SUA ridică interdicția de folosire a armelor americane pentru Brigada Azov din Ucraina – Washington Post


Statele Unite vor permite Brigăzii Azov din Ucraina să folosească armele americane pentru a lupta împotriva Rusiei, a anunțat Departamentul de Stat al SUA la 10 iunie, relatează Washington Post.


„După o analiză amănunțită, Brigada Azov a 12-a a forțelor speciale din Ucraina a trecut de verificarea Leahy, așa cum a fost efectuată de Departamentul de Stat al SUA”, a precizat Departamentul într-o declarație obținută de Washington Post.


Declarația se referă la „Legea Leahy”, care interzice Statelor Unite să ofere ajutor unităților militare străine suspectate de încălcarea drepturilor omului.


Brigada Azov, parte a Gărzii Naționale a Ucrainei, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene prin apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol în primele trei luni ale războiului. Forțele rusești au cucerit în cele din urmă Mariupol în mai 2022, capturându-i pe apărătorii rămași.


Brigada a provocat controverse din cauza presupusei sale asocieri cu grupuri de extremă dreapta, o narațiune adesea exploatată în campaniile de propagandă rusești.


Statele Unite au interzis Brigăzii Azov să folosească arme americane în 2014 din cauza opiniilor naționaliste de dreapta ale unora dintre fondatorii săi. De atunci, unitatea a fost încorporată complet în Garda Națională a Ucrainei și a intrat sub o nouă comandă.În urma anunțului Departamentului de Stat, luptătorii Azov vor avea acum același acces la arme americane ca alte unități ucrainene.


08:0211-06-2024

Imagini din satelit arată echipamente rusești distruse în Crimeea ocupată


Imagini din satelit arată urmările unui atac ucrainean asupra unor obiective militare rusești din orașul Geankoi din Crimeea ocupată, a relatat pe 10 iunie proiectul de investigație Schemes al Radio Europa Liberă, pe baza unor imagini Planet Labs, relatează The Kyiv Independent.


Forțele ucrainene au atacat sistemele rusești de rachete antiaeriene S-400 și S-300 în mai multe zone din Crimeea, în noaptea de 10 iunie. Statul Major General a raportat că o unitate de rachete S-400 a fost lovită în apropiere de Geankoi.


Jurnaliștii de la Schemes au obținut imagini din satelit, înregistrate de compania de imagistică terestră Planet Labs, care arată consecințele unui incendiu în apropierea căii ferate din Geankoi.


Calitatea imaginii nu este suficient de ridicată pentru a identifica cu exactitate echipamentele aflate în zonă.


07:4411-06-2024

Zelenski a ajuns în Germania, unde va participa la Conferința pentru redresarea Ucrainei


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Germania pentru a lua parte la Conferința pentru redresarea Ucrainei și pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, relatează The Kyiv Independent.


Conferința pentru redresarea Ucrainei 2024, găzduită la Berlin, va reuni oficiali guvernamentali, companii și organizații pentru a aborda nevoile actuale de reconstrucție ale țării, concentrându-se în special pe infrastructura energetică.


„În fața terorii aeriene a Rusiei, soluțiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei vor fi prioritatea noastră principală”, a spus liderul de la Kiev.


De asemenea, Zelenski și Scholz vor discuta despre asistența militară pentru Ucraina, extinderea capacității de apărare aeriană și producția comună de armament, a mai precizat președintele ucrainean.


Zelenski se va întâlni și cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și cu președintele Bundestagului, Barbel Bas. Totodată, el intenționează să viziteze o bază militară unde se antrenează militarii ucraineni.


Vizita lui Zelenski în Germania are loc la scurt timp după ce Berlinul a decis să permită Ucrainei să folosească arme germane pentru a lovi ținte pe teritoriul rusesc.


23:2010-06-2024

Atac ucrainean cu drone în regiunea Belgorod, cel puțin 3 răniți


Trei oameni au fost răniți în urma atacurilor cu drone ucrainene la Șebekino, Bezimeno, Ciapaevski și Gorkovski, a anunțat Viaceslav Glaskov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, preluat de Kommersant.


23:1310-06-2024

Vadim Suharevski, noul comandant al Forțelor Sistemelor fără Pilot ale armatei ucrainene


Vadim Suharevski, adjunctul armatei ucrainene, a fost numit comandant al Forțelor Sistemelor fără pilot, anunță Statul Major de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.


Pe 10 februarie, Suharevski a fost numit adjunct al șefului armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski. Pe 7 mai, Cabinetul de Miniștri a susținut proiectul de decret al președintelui Volodimir Zelenski, elaborat de Ministerul Apărării împreună cu Statul Major, privind crearea unui tip separat de trupe în Forțele Armate – Forțele Sistemelor fără Pilot.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General