Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateLiderul Hamas, Yahya Sinwar, surprins într-un tunel secret

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, surprins într-un tunel secret

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, surprins într-un tunel secret

Armata israeliană (IDF) a făcut publică astăzi o înregistrare video șocantă în care este prezentat liderul mișcării islamiste Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, într-un tunel secret. Imaginile oferă o perspectivă unică asupra ascunzătorilor folosite de teroriști pentru a-și planifica atacurile asupra Israelului.

Ineditul înregistrării a stârnit o reacție puternică în comunitatea internațională și a generat controverse privind siguranța și metodele de acțiune ale Hamas. Înregistrarea video a fost difuzată inițial de către Armata Israeliână, care susține că Sinwar a fost surprins în timpul unui atac recent asupra teritoriului israelian.

O reprezentanță a IDF a declarat într-o conferință de presă că aceasta este doar începutul operațiunii de capturare a liderului terorist. “Ne vom opri doar când îl vom captura, fie viu, fie mort”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

În înregistrare, Yahya Sinwar apare împreună cu o parte din familia sa și navighează prin labirintul subteran creat de Hamas. Această descoperire reprezintă o lovitură dură pentru organizația teroristă, dezvăluind în același timp vulnerabilitatea lor și metodele de lucru.

Agenția de presă AFP, care a preluat informațiile, precizează că autenticitatea înregistrării nu a putut fi verificată de surse independente. Cu toate acestea, IDF susține că au folosit inteligența artificială pentru a identifica liderul terorist.

„Această înregistrare oferă o perspectivă unică și necesară asupra modului în care Hamas operează în subteran, însă acum important este să obținem informații valoroase care să ne permită să-i identificăm pe responsabilii Hamas și să eliberăm ostaticii”, a adăugat oficialul.

Potrivit informațiilor furnizate de IDF, Sinwar este considerat creierul atacurilor teroriste din 7 octombrie. În urma acestui atac, liderul Hamas a intrat în vizorul autorităților israeliene.

Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, este un lider politic și militar al organizației Hamas, fiind considerat unul dintre cei mai influenți membri ai acestui grup terorist din Gaza. Acesta a contribuit activ la construirea aparatului de securitate al Hamas și a devenit o țintă de talie mare pentru armata israeliană.

Născut în Khan Yunis, Gaza, în 1962, Sinwar a avut un parcurs infracțional îndelungat, fiind condamnat la patru pedepse cu închisoarea pe viață în anul 1989. Printre crimele săvârșite se numără uciderea a doi soldați israelieni și a patru palestinieni.

Cu toate acestea, în anul 2011, Sinwar a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în care au fost eliberați 1.026 deținuți palestinieni în schimbul unui soldat israelian răpit.

Surse de încredere susțin că liderul Hamas este obsedat de ideea distrugerii Israelului și a luptat în mod activ împotriva acestuia de-a lungul anilor. De-a lungul timpului, Sinwar a reușit să se ascundă și să se sustragă de sub urmărirea autorităților israeliene.

Însă, noile informații aduse de înregistrarea video sunt considerate vitale în încercarea de capturare a liderului terorist și anihilarea grupării Hamas.

În cele din urmă, rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare și în ce măsură această înregistrare va avea un impact asupra securității Israelului și a organizației Hamas.

CITEȘTE ȘI:

* Yahya Sinwar – liderul Hamas, în plimbare prin tuneluri secrete

* Hamas – organizația teroristă care amenință securitatea Israelului

* Conflictul Israel-Palestina – o istorie plină de tensiuni și violență

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments