Sunday, June 23, 2024
HomeActualitateLiderul extremei-drepte olandeze, Geet Wilders, sugerează forme neconvenționale de guvernare

Liderul extremei-drepte olandeze, Geet Wilders, sugerează forme neconvenționale de guvernare

Liderul extremei-drepte olandeze, Geet Wilders, sugerează forme neconvenționale de guvernare


Liderul extremei-drepte olandeze, Geert Wilders, a făcut un apel miercuri, 14 februarie, către partidele din țară să exploreze modalități neconvenționale de guvernare în vederea formării unei coaliții guvernamentale viabile. Declarația vine în contextul în care formarea unui guvern majoritar tradițional pare să fie imposibilă, informează Reuters.


Discuțiile privind formarea unui nou guvern s-au reluat la începutul acestei săptămâni, la aproape trei luni de la alegerile câștigate de Partidul Libertății (PVV), condus de Wilders, care, însă, nu a obținut majoritatea. Formațiunea politică centristă Noul Contract Social (NSC), un posibil partener pentru PVV, s-a retras din negocieri, punând astfel capăt oricărei șanse de a se forma un guvern majoritar de dreapta în parlamentul olandez.


Olanda este obișnuită cu guverne majoritare stabilite prin acorduri guvernamentale detaliate. Cu toate acestea, situația actuală pare să arate că țara ar putea fi nevoită să ia în considerare o abordare pe termen scurt pentru guvernare și să evite organizarea unor noi alegeri. Mulți lideri de partide au declarat că nu vor colabora cu Wilders, chiar dacă acesta și-a exprimat intenția de a renunța la cele mai controversate planuri ale sale, precum închiderea moscheilor și interzicerea Coranului în Olanda.


„Toate opțiunile sunt pe masă”, a declarat Wilders într-un dezbatere parlamentară. El a subliniat că își dorește să conducă o nouă coaliție în funcția de prim-ministru și că nu vrea să alegeri anticipate. Wilders a solicitat ca un nou intermediar să consulte liderii partidelor parlamentare în următoarele trei-patru săptămâni și să asculte cerințele acestora. Apoi, un grup restrâns ar trebui să încerce să formeze o coaliție viabilă.


Înainte de luarea unei decizii finale, partidele olandeze au urmat să analizeze și să dezbată propunerea liderului extremist. Unele dintre opțiunile menționate ar putea include formarea unui guvern minoritar sau un guvern de tehnocrați. Astfel de guverne ar însemna că miniștrii nu sunt obligați să urmeze acordurile stricte dintre partide și ar căuta majorități variabile pentru politicile lor.


Vom urmări cu atenție evoluțiile din Olanda și deciziile partidelor parlamentare în ceea ce privește formarea noului guvern. Rămâne de văzut care vor fi soluțiile găsite pentru a depăși această impas politic în țara vecină.


Citiți și:


Foto: Profimedia Images
TAGS: Liderul extremei-drepte, Geert Wilders, Olanda, guvern, coaliție guvernamentală, partid naționalist, alegeri, Noul Contract Social, discuții, parlament, prim-ministru.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General