Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateLibertatea Presei în Declin în Europa: Raportul Anual Liberties 2023

Libertatea Presei în Declin în Europa: Raportul Anual Liberties 2023

Libertatea Presei în Declin în Europa: Raportul Anual Liberties 2023

Libertatea presei este în declin și „periculos de aproape de punctul de rupere” în mai multe țări din UE, arată raportul anual al Uniunii pentru Libertăți Civile pentru Europa (Liberties). Conform concluziilor, tendințele alarmante s-au menținut în 2023, cu amenințări la adresa independenței presei și atacuri asupra jurnaliștilor. Raportul, întocmit cu sprijinul a 37 de grupuri de apărare a drepturilor din 19 țări, evidențiază nevoia de îmbunătățire a statului de drept și a transparenței în mediul media.

Într-o declarație, Eva Simon, ofițer principal de advocacy la Liberties, a subliniat importanța transparenței proprietății mass-media și a criticat normele inadecvate din anul precedent. Amenințările persistente, intimidarea și supravegherea jurnaliștilor în diferite țări membre, alături de restricțiile asupra libertății de exprimare, demonstrează nevoia de acțiuni concrete pentru a proteja independența presei și a asigura accesul liber la informații în întregul bloc comunitar.

Liberties a recomandat Comisiei Europene să monitorizeze implementarea noului Act european privind libertatea presei, menționând că acesta ar putea reprezenta o temelie pentru promovarea libertății presei. În același timp, directiva UE privind procesele strategice abuzive împotriva jurnaliștilor ar putea oferi un cadru legal de protecție. Cu toate acestea, aplicarea acestor măsuri va fi crucială pentru asigurarea unei prese libere și independente în Europa.

Problemele Presei în Statele Europene

Raportul evidențiază probleme semnificative cu care se confruntă jurnaliștii din diverse state europene. Atacuri fizice în țări precum Croația, Franța, Germania, Grecia și Italia, abuzuri politice în Ungaria și Slovacia, precum și utilizarea Slapps împotriva jurnaliștilor în diverse state, ilustrează vulnerabilitatea presei în fața presiunilor politice și a restricțiilor asupra libertății de exprimare.

Concentrarea proprietății mass-media în câteva mâini în Croația, Franța, Ungaria, Polonia, Țările de Jos și Slovacia subminează diversitatea și neutralitatea în presă, sporind riscul de părtinire și manipulare a informațiilor. Excluziunea jurnaliștilor critici din evenimente oficiale în Germania, Ungaria, Lituania și Țările de Jos precum și cenzura practicată în Slovacia subliniază presiunile exercitate asupra presei libere în diverse contexte politice.

Situația Libertății Presei în România

Raportul Liberties subliniază problemele cu care se confruntă presa din România, inclusiv investigarea ineficientă a atacurilor asupra jurnaliștilor și finanțarea opacă a mass-media. Destinarea disproporționată a cheltuielilor politice către media favorabile guvernului în România, alături de lipsa de transparență în finanțarea presei, relevă vulnerabilitățile sistemului media din țara noastră.

Proiectul de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale este perceput ca o posibilă soluție pentru sporirea transparenței. Susținerea acțiunilor legislative care promovează independența presei și combaterea abuzurilor asupra jurnaliștilor sunt aspecte esențiale pentru consolidarea libertății presei în România.

Cazul jurnalistei Emilia Șercan, care a fost supusă unor campanii de denigrare și intimidare, relevă vulnerabilitatea jurnaliștilor în fața presiunilor politice și legale. Nevoia de protecție legală și sprijin pentru jurnaliștii de investigație devine evidentă în contextul amenințărilor continue și a lipsei de investigație a abuzurilor comise împotriva lor.

Raportul Liberties oferă o analiză detaliată a tendințelor din diverse state europene și a evoluțiilor legislative relevante în 2023, evidențiind importanța protejării libertății presei și a asigurării independenței media într-un context politic complex.

TAGS: Libertatea Presa Europa EU Raport Liberties 2023

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments