Wednesday, April 17, 2024
HomeSportLegislația din educație interzice distribuirea arbitrară a elevilor și promovează distribuția aleatorie

Legislația din educație interzice distribuirea arbitrară a elevilor și promovează distribuția aleatorie

Legislația din educație interzice distribuirea arbitrară a elevilor și promovează distribuția aleatorie

Ministerul Educației a stabilit noi reguli privind distribuirea elevilor în unitățile de învățământ, respectând principiul nediscriminării, egalității de șanse și transparenței. Legislația în domeniu interzice unităților de învățământ să distribuie elevii în mod arbitrar în clase sau să permită părinților să aleagă clasa în care merge copilul lor. Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura o distribuție echitabilă a elevilor și pentru a promova incluziunea și interesul superior al copilului/elevului.

Procedura de distribuție aleatorie pentru copiii mici

Pentru unitățile de învățământ cu grupe de nivel antepreșcolar, preșcolar și clase de învățământ primar, gimnazial și liceal, care au cel puțin două formațiuni de studiu la grupele/clasele de început de nivel, s-a impus o procedură de distribuție aleatorie. Pentru a se asigura o distribuție corectă, în fiecare unitate de învățământ se va forma o comisie responsabilă cu repartizarea elevilor, iar data la care se va realiza procedura va fi anunțată din timp, pentru ca părinții să poată asista. Consiliul de administrație al unității de învățământ poate alege între distribuirea aleatorie în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți.

În cazul distribuirii aleatorii în ordine alfabetică, se vor selecta primul copil de pe lista 1 și primul copil de pe lista 2, care vor fi repartizați în grupa A. Apoi se vor repartiza copiii de pe locul 2 în grupa B, și așa mai departe, până când toți copiii sunt distribuiți. Procedura de distribuție aleatorie prin tragere la sorți constă în extragerea alternativă a copiilor și distribuirea lor în grupele/coletele aferente, respectând criterii precum sexul și vârsta. În cazul gemenilor/tripletei, părinții pot opta pentru ca aceștia să fie repartizați în aceeași grupă.

Procedura de distribuție pentru clasele pregătitoare și liceu

Pentru repartizarea în clasele pregătitoare și la liceele cu mai multe clase cu același profil, procedura de distribuție aleatorie se bazează pe medii de admitere. La nivelul claselor pregătitoare, cu excepția copiilor cu cerințe educaționale speciale, care sunt repartizați echitabil în funcție de nevoile lor specifice, elevii sunt distribuiți în ordine alfabetică, utilizându-se două liste, una pentru fete și una pentru băieți.

La liceele cu mai multe clase cu același profil, distribuția se face pe baza mediilor de admitere. Primul elev de pe lista fetele va fi repartizat în clasa a IX-a A, al doilea elev în clasa a IX-a B, și așa mai departe, până când se completează toate clasele.

TAGS: legislația educației, distribuire aleatorie, unități de învățământ, distribuție echitabilă, interes superior al copilului, grupe preșcolari, clase primare, clase gimnaziale, clase liceale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments