Friday, May 24, 2024
HomeJustitieLegea privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis

Legea privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis

Legea privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 30 aprilie, o lege importantă care se concentrează asupra protejării și promovării drepturilor copilului. Această lege introduce definirea conceptului de înstrăinare părintească, considerată o formă de violență psihologică din partea unui părinte către copil.

Legea vine în contextul creșterii numeroaselor dispute judiciare dintre părinți legate de exercitarea în comun a autorității părintești. Aceasta stabilește modul în care înstrăinarea părintească poate fi recunoscută, efectele avute de constatarea existenței acesteia, precum și măsurile care urmează a fi instituite. Mai mult, se reglementează și modul în care fiecare părinte va contribui la cheltuielile de creștere și educare ale copilului, iar păstrarea relațiilor personale între copii și părintele cu care nu locuiesc în mod constant devine o preocupare majoră.

Definiția clară a înstrăinării părintești este esențială pentru corecta interpretare a fenomenului: „Înstrăinarea părintească reprezintă o formă a violenței psihologice în care unul dintre părinți, intenționat, generează o situație în care copilul devine rezervat sau ostil fără justificare față de oricare dintre părinți. Părintele sau persoana care provoacă această situație poartă responsabilitatea ei. Părintele înstrăinat este cel față de care copilul manifestă o atitudine nefondată de retragere sau ostilitate excesivă.”

Este esențial ca drepturile copiilor să fie protejate și asigurate în totalitate, conform prevederilor acestei legi proaspete, care marchează un pas important în legislația românească privind familie și copii.

Concluzie

Legea privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, atent promulgată de Președintele Klaus Iohannis, aduce în prim plan definirea conceptului de înstrăinare părintească, o formă de abuz psihologic care necesită atenție și reglementare stricte. Protejarea și asigurarea deplină a drepturilor copiilor reprezintă un obiectiv crucial, iar această lege stabilește bazele unui cadru legal care să contribuie la un mediu familial sănătos și echilibrat pentru cei mici.

TAGS:

Protecția Copilului, Drepturile Copilului, Înstrăinare Părintească, Legislație Copii
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments