Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateLegea care îi vizează pe șoferi: Marcel Ciolacu susține suspendarea permiselor de...

Legea care îi vizează pe șoferi: Marcel Ciolacu susține suspendarea permiselor de conducere pentru cei care refuză teste DrugTest

Legea care îi vizează pe șoferi: Marcel Ciolacu susține suspendarea permiselor de conducere pentru cei care refuză teste DrugTest

Într-o declarație recentă, premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea punerii în aplicare a prevederilor conform cărora șoferii care se opun testelor cu aparatul DrugTest să aibă permisul de conducere suspendat până la obținerea rezultatelor analizelor de sânge, întrucât este esențial ca aceste informații să devină disponibile într-un interval de 48-72 de ore. Cu toate acestea, el consideră că pierderea temporară a permisului de conducere nu este o problemă majoră pentru șoferi, dând exemplul incidentelor petrecute pe litoral în trecut.

De-a lungul timpului, o petiție în care peste 150.000 de semnături au fost colectate de comunitatea Declic a cerut desființarea măsurilor stipulate în OUG 84/2024, adoptată de guvern la finele lunii iunie. Aceasta a generat controverse, însă susținătorii normelor sunt de părere că este imperativ ca statul român să ofere o replică rapidă în ceea ce privește rezultatele testelor antidrog.

  • Marcel Ciolacu: “Legislația actuală ar trebui salutată, deoarece oferă celeritate în efectuarea testelor de sânge. În 48-72 de ore, se poate obține un răspuns clar în legătură cu eventualele consumuri de substanțe interzise. Suspendarea temporară a permisului de conducere nu ar trebui să fie o provocare majoră pentru nimeni, având în vedere beneficiile pe termen lung.”

În plus, premierul a subliniat necesitatea ca România să investească în echipamente adecvate pentru a reduce timpul de așteptare pentru rezultatele testelor. În prezent, se confruntă cu decalaje de până la trei-patru luni în obținerea acestor informații, ceea ce creează inconveniente atât pentru autorități, cât și pentru șoferi.

Inițiatorii petiției împotriva Ordonanței de Urgență contestă măsura invocând frecvența mare a rezultatelor fals pozitive obținute la testele antidrog efectuate de poliție. Ei atrag atenția asupra impactului negativ asupra drepturilor șoferilor, mulți dintre aceștia fiind dependenți de permisul auto pentru a-și câștiga existența.

Inițiatorii petiției: “Aplicarea rigorilor acestei OUG ar putea duce la situații nefericite pentru mulți conducători auto, deoarece sistemul medical nu poate răspunde eficient la numărul crescut de solicitări. Este nevoie de revizuirea acestei legi pentru a proteja integritatea șoferilor.

  • Poliția Română: “Scopul măsurii de suspendare a permisului de conducere înainte de primirea rezultatelor analizelor toxicologice este prevenirea potențialelor pericole la volan, având în vedere că anumite medicamente pot afecta negativ capacitatea de conducere.”

Un aspect important evidențiat de forțele de ordine este legat de faptul că, în afară de substanțele psihoactive, anumite medicamente pot influența capacitățile de conducere ale șoferilor. Astfel, citirea prospectelor pentru a verifica eventualele interacțiuni cu aportul de substanțe predispuse la detectare cu aparatele DrugTest este de o importanță crucială.

Dinamica testelor antidrog desfășurate de poliția română între anii 2021 și 2023 arată că între 15 și 20% dintre probele biologice prelevate nu au confirmat rezultatele obținute inițial cu aparatele DrugTest, o situație care ridică semne de întrebare cu privire la acuratețea acestora.

Fotografie: Hepta

************************************************** TAGS:
șoferi, legislație, teste DrugTest, Marcel Ciolacu, suspendare permis de conducere
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General