Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateLansarea Volumului "Români, Sârbi, Slovaci pe Valea Mureșului Inferior (1802-1918)" la Biblioteca...

Lansarea Volumului “Români, Sârbi, Slovaci pe Valea Mureșului Inferior (1802-1918)” la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”

Lansarea Volumului “Români, Sârbi, Slovaci pe Valea Mureșului Inferior (1802-1918)” la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din județul Arad va fi gazda unui eveniment deosebit joi, 11 iulie 2024, începând cu ora 14:00. Este vorba despre lansarea volumului intitulat „Români, sârbi, slovaci pe Valea Mureșului Inferior (1802-1918)”, semnat de prestigioasa dr. Gabriela Adina Marco.

Volumul, apărut în cadrul colecției „Biografii istorice transilvane” la editurile de prestigiu Argonaut Publishing și Mega din Cluj-Napoca în anul 2023, reprezintă rezultatul unei cercetări de doctorat desfășurate la Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Acesta își propune să analizeze dimensiunile istorice, sociale, confesionale și culturale dintr-o perspectivă amplă, cuprinzând o arie geografică și cronologică extinsă.

Cercetarea se concentrează pe identitatea locală de pe Valea Mureșului Inferior, începând din anul 1802, momentul în care comunitatea slovacă s-a stabilit în zona analizată, mai precis în localitatea Nădlac. Volumul explorează evenimentele până în anul 1918, evidențiind implicațiile și contribuțiile etnicilor slovaci, sârbi și români din regiunea Mureș-Tisa la Marea Unire de la Alba Iulia, relevând aspecte esențiale ale identității și diferenței culturale.

Afis Lansare de carte 11 iulie 2024 Biblioteca Arad 1 1

Evenimentul va avea loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și se va bucura de prezentarea oficială a volumului realizată de distinsul acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca al Academiei Române. Alături de domnia sa, vor fi prezenți și dr. Doru Sinaci și dr. Sorin Bulboacă, contribuind la această experiență culturală deosebită.

Invitația este deschisă tuturor celor interesați să descopere noi perspective asupra istoriei, identității și diversității, să exploreze valorile și relațiile românești și europene într-un context plin de semnificație și profunzime culturală.

 

TAGS:

Biblioteca, Volum, Lansare, Identitate, Istorie, Cultură

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General