Wednesday, April 17, 2024
HomeSportKievul anunță construirea a patru reactoare nucleare noi în plin război cu...

Kievul anunță construirea a patru reactoare nucleare noi în plin război cu Rusia

Kievul anunță construirea a patru reactoare nucleare noi în plin război cu Rusia

În ciuda conflictului în desfășurare cu forțele ruse, Kievul a anunțat că intenționează să construiască patru reactoare nucleare noi. Proiectul este planificat să înceapă anul acesta la centrala de la Hmelniţki, aflată în vestul țării.

Decizia de a construi noi reactoare nucleare

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Energiei din Ucraina, în conformitate cu AFP. Motivația din spatele acestei decizii vine în urma pierderii centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost ocupată de Moscova încă din martie 2022.

„În 2024, se așteaptă începerea construcției a patru noi unități la centrala nucleară de la Hmelniţki”, a anunțat Ministerul Energiei. Aceasta ar urma să devină „cea mai mare centrală din Europa și mai puternică decât cea de la Zaporojie”.

Pentru start, se vor instala două reactoare de tip VVER-1000, pe model sovietic. Acestea ar trebui să fie funcționale în aproximativ doi ani și jumătate. De asemenea, alte două reactoare de tip AP1000 vor fi instalate în colaborare cu compania americană Westinghouse.

Ministerul ucrainean al Energiei a subliniat că durata construcției va fi probabilă destul de lungă. Scopul principal al acestui proiect este să „compenseze pierderea capacităților centralei de la Zaporojie”.

Volodimir Zelenski: „Germania poate consolida Uniunea Europeană”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat postului ARD că este îngrijorat de o posibilă escaladare a conflictului. Potrivit acestuia, începerea unui al treilea război mondial ar deveni o posibilitate în cazul în care „Rusia atacă o țară membră NATO”, conform publicației The Independent.

Zelenski a subliniat că cancelarul german Olaf Scholz este conștient de acest risc. De asemenea, președintele Ucrainei a evidențiat că importanța economică a Germaniei ar putea fi folosită în favoarea Ucrainei, în vederea obținerii sprijinului statelor membre ale Uniunii Europene.

„Germania poate consolida Uniunea Europeană. Mulți dintre acești membri au relații economice semnificative cu Germania și economiile lor depind de deciziile acestei țări, având în vedere poziția puternică a economiei germane”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a exprimat dezamăgirea față de refuzul Germaniei de a furniza rachete de croazieră Taurus, menționând că Germania nu și-a îndeplinit „rolul pe care ar fi trebuit să îl joace în primul rând al ocupării Ucrainei”.

TAGS: război, Ucraina, reactoare nucleare, Kiev, Hmelniţki, conflict, Rusia, Germania, Uniunea Europeană

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments