Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateJurnalista Ileana Dănălache: O viață dedicată artei și cinematografiei

Jurnalista Ileana Dănălache: O viață dedicată artei și cinematografiei

Jurnalista Ileana Dănălache: O viață dedicată artei și cinematografiei

Jurnalista Ileana Perneş Dănălache, critic de teatru și film și fost director de comunicare al Consiliului Național al Audiovizualului, s-a stins din viață în dimineața zilei de joi la vârsta de 71 de ani. Aceasta a fost internată la Spitalul Elias din București, unde a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Cu o carieră impresionantă, Ileana Dănălache a fost un nume de referință în mediul cultural românesc.

Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Ileana Dănălache a avut o contribuție semnificativă în domeniul teatrologiei și filmologiei. Cu o experiență vastă de peste 40 de ani, fiind membră a Uniunii Cineaștilor din 1975, aceasta a publicat peste 350 de articole relevante în domeniul artei teatrale și cinematografice, conform publicației MagnaNews.

În timpul carierei sale impresionante, Ileana Dănălache a deținut poziții cheie în industria cinematografică și teatrală din România:

  • Redactor pentru publicitatea filmelor românești la Centrala România Film.
  • Cronicar de film la publicațiile „Viața Studențească” și „Amfiteatru”.
  • Redactor de rubrică la revista „Cinema” și colaborator permanent al rubricii „Vă recomandăm filmele” la Radio România Actualități.
  • Coordonator al studioului video al Guvernului României și expert raportor și negociator pentru România la Consiliul Europei, Strasbourg.
  • Expert audiovizual la Bruxelles pentru un an.
  • Coordonator Național al Programului european interguvernamental Eureka Audiovizual (1992-2000).
  • Purtător de cuvânt la Consiliul Național al Audiovizualului (2002-2012).

Moartea jurnalistei Ileana Dănălache lasă un gol imens în lumea culturală românească. Contribuția sa de neprețuit va rămâne vie în inimile celor care au cunoscut-o și au apreciat munca sa de o viață dedicată artei și cinematografiei.

Taguri: jurnalista, Ileana Dănălache, critic de teatru, film, cinematografie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General